Broga – yogaklasser anpassade för män

Broga - yogaklasser anpassade för mänAtt kvinnor dominerar yogaklasserna är inget nytt. Vissa tycker att det borde vara paradiset för män att få vara den enda mannen bland ett 20-tal kvinnor i tighta kläder och dessutom få ta del av yogans alla effekter. Varför är det då så få män som väljer yoga? Yogainstruktören Robert Sidoti menar att män behöver ett yogaprogram anpassat just för män, skapat av män. Han hoppas att Broga ska vara lösningen.

Robert Sidoti (usa) är yogainstruktör, personlig tränare och idrottsman. Tillsammans med Adam O’Neill har han skapat Broga, som är baserat i Somerville, Massachusetts. Deras målsättning är att få fler män att börja med yoga. Han är kaxig och menar att Broga är precis vad män vill ha.

Vad är då anledningen till att så få män väljer yoga som Adam O' Neil menar att yoga är för alla mänträningsform?
Adam förstår inte män som säger att yoga inte är något för dem: Om de bara visste, säger han.  Han tror dock att en av anledningar är att många män tycker det är jobbigt att vara i ett rum med kvinnor som ofta är mycket smidigare och vigare än de själva.

Vad är Broga?
Broga är ett yogapass anpassat för män. Kvinnor är även välkomna på Brogaklasserna, men de är i första hand riktade mot män. Robert beskriver klasserna som tuffa och utmanande.
De kombinerar traditionella yogaställningar med funktionella fitnessövningar. ” Klasserna fokuserar på balans, styrka och medvetenhet om andetagen”, säger Robert. ”En positiv bieffekt blir ökad flexibilitet.”

Yogan får män att känna både balans och styrka
Den djupare aspekten som han hoppas på att uppnå är att erbjuda män riktiga verktyg för att klara dagliga påfrestningar och krav. Han menar att yogan kan göra att män känner sig starkare, mer fridfulla inom sig men samtidigt även mer kraftfulla. Yogan kan hjälpa män att leva ett mer balanserat och fridfullt liv helt enkelt.

För mer information se Brogayoga.com

Previous articleYoga lindrar stress, ångest och depression
Next articleGlobal Yoga – fysiskt och mentalt utmanande yogaklasser