39 anledningar till att börja yoga – eller yoga mera

0
60
Anledningar att yoga
Det finns många anledningar att yoga. Foto: Zen Bear Yoga / Unsplash
Anledningar att yoga
Det finns många anledningar att yoga. Foto: Zen Bear Yoga / Unsplash

 

Funderat på att börja yoga men behöver ännu en anledning? Eller behöver du en liten puff för att återgå till yogamattan? Här är 39 anledningar till varför det är värt att rulla ut yogamattan. Många är dessutom vetenskapligt bevisade.

1. Får dig att komma i kontakt med ditt inre

Genom yoga kan vi upptäcka och komma i kontakt med den vi verkligen är. Yoga och meditation gör att vi kan få en upplevelse av något djupare som många är avskärmade från idag. Vi kanske får en glimt av den där känslan eller gnistan som gör att vi inte längre bara identifierar oss med kroppen. Det är hur yogan får oss att må och känna som är det viktiga. Jag tycker att en vacker beskrivning är att regelbunden praktik gör att vi expanderar så att ljuset inom oss kan skina mer.

2. Ger inre styrka

Yoga kan ge dig en inre styrka vilket kan hjälpa dig att göra förändringar i ditt liv. Jag minns en yogalärarutbildning jag gick där jag verkligen såg tecken på det. Under den två år långa utbildningen var det så många som gjorde stora förändringar i sina liv, alltifrån att säga upp sig från sina jobb till att skilja sig och sälja sina hus. Nu gjorde vi yoga flera timmar om dagen och jobbade intensivt med oss själva men med tiden kan yoga får oss att inse vad det är vi måste göra för att vara sanna mot oss själva. Det blir liksom omöjligt att inte följa det.

3. Boostar humöret och minskar depression och ångest

Studier  har visat att 15 minuter yoga om dagen kan påverka hjärnan och förbättra ditt humör. Hur då? Jo. Regelbundet utövande av yoga och meditation kan öka serotoninet (ofta kallat lyckohormonet), förbättra depressionen och minska nivåerna av kortisol. Läs mer om: studien gällande kortisol och yoga
En annan studie har visat att hjärnans GABA-nivåer är högre efter att man har utövat yoga.  Läs mer:  GABA-nivåer är högre efter att ha utövat yoga.

4. Minskar ryggont

Yoga kan hjälpa till att förbättra ryggont. Det har gjorts flera studier på detta. I en studie vid Group Health Research Institute i Seattle med mer än 200 personer som hade ihållande smärta i nedre rygg visade att yoga kunde minska värken. En annan studie där 90 personer med kronisk ryggsmärta deltog fann man att de som utövade Iyengar Yoga hade mindre ont efter sex månader. Läs mer om studien  ”Yoga kan hjälpa vid ryggont”
I Sverige har det också gjorts studier på yoga och ryggvärk: ”Medicinsk yoga är bästa medicinen mot ryggvärk”
Det gäller dock att fortfarande ha i beaktande att yoga inte är någon mirakelmedicin som hjälper mot allt och alla. Jag har själv haft ont i ryggen i tjugofem år och har fortfarande ont, yogan har förmodligen hjälpt till men helt smärtfri är jag inte.

5. Minskar ångest och depression

I en liten studie 2007 undersökte UCLA-forskare hur yoga påverkade människor som var kliniskt deprimerade och bara upplevde delvis lättnad av antidepressiva. Efter åtta veckor av  Iyengaryoga tre gånger i veckan sa patienterna att de kände  mindre ångest och depression.

6. Förbättrar din hållning

Yogan påverkar oss på flera sätt när det gäller hållningen – både på och utanför yogamattan. Dålig hållning kan leda till problem och värk i olika delar av kroppen. I yogan jobbar vi på att bli medvetna om oss själva och våra kroppar – vilket gör att vi också har lättare för att bli medvetna om när vi exempelvis sjunker fram med axlarna och stänger hjärtat i vardagen. Sedan finns det självklart också yogaövningar som hjälper till att ge oss en bra hållning såsom kobran som öppnar upp hjärtat och stärker ryggen. Och många fler yogaställningar!

Yogapositionen kobran
Yogapositionen kobran

7. Minskar smärta och stelhet i dina leder

Studier visar att yoga reducerar både stelhet och smärta. Det har gjorts studier som visar att yoga har effekt på de som har knäatros. Efter åtta veckor med en 90 minuters iyengaryoga klass i veckan rapporterade deltagarna att de hade mindre smärta samt upplevde att lederna var betydligt rörligare. Coolt va och det är bara en gång i veckan. Läs mer om studien om yoga och knäatros

8. Förbättrar din balans

Regelbunden öva yoga förbättrar balansen. Bättre balans på yogamattan kan också göra att du känner dig i mer balans utanför mattan och det tycker i alla fall jag är en viktig sak att eftersträva.

9. Ger dig mer energi

Finns det något mer underbart än morgonyoga? Det får blodet att pumpa och själv känner jag att det ger mig en fantastisk start på dagen som håller i sig länge, i alla fall till lunch 🙂 Vi behöver få känna en connection med vårt inre dagligen för att inte gå vilse i livet. Sedan jag fick barn är inte stunderna så långa men jag märker ändå stor skillnad om jag får till en 15-20 minuter. Har jag inte sovit ordentligt blir det lugn kundaliniyoga och/eller meditation/andningsövningar. Känns kroppen lite piggare brukar jag lägga till solhälsningar och vinyasa flöde.

10. Minskar stress och skapar balans

Det finns massor av forskning om yoga/meditation och stress. Det har du säkert hört talas om och läst om innan. En studie från University of Maryland School visar att yoga är speciellt effektivt när det kommer till att minska stress.
 En annan forskning från USA visar även att yoga kan lindra stress i samband med depression, ångest, högt blodtryck och hjärtsjukdomar. Sambandet mellan dessa tillstånd tros handla om en obalans i nervsystemet som minskar kroppens nivåer av gamma-aminosmörsyra. Yoga kan hjälpa till att skapa mer balans i kroppen.

11. Börja yoga och förbättra din sömn

Studier har visat att dagligt yogautövande kan förbättra sömnen. Yoga har både visat sig förbättra sömnkvaliteten och hjälpa till med sömnlöshet. En undersökning på Harvard Medical School fick fram att 55% av deltagarna i studien som gjorde yoga upplevde att de förbättrade sin sömn och 85% sa att yoga hjälpte till att minska deras stressnivåer. Studier har också visat att personer som lider av kroniska sömnproblem kan förbättra såväl sömnkvalitet som antal timmars sömn med hjälp av övningarna.

När du upplever att du har svårt att sova kan du göra avslappnande yoga ställningar,  framåtfällningar eller min egen favorit, ligga på ryggen med benen upp mot väggen i Viparita Karani.

12. Yogaställningar kan vara humörhöjande

En studie gjord på två grupper där en av dem yogade under tolv veckor och den andra gruppen promenerade visar att de som yogade var stabilare i humöret och orosnivåerna var lägre.

13. Förbättrar din förmåga att fokusera

Yogan hjälper dig att fokusera på nuet. Studier visar att regelbundet yogautövande förbättrar koordinationen, reaktionstiden och minnet. Det finns också forskning på att människor som utövar transcendental meditation har lättare att lösa problem och minnas saker – förmodligen för att de är mindre distraherade av sina tankar.

14. Gör din andning djupare och lugnare

Andningen är en viktig del i yogan. De flesta andas inte rätt. Genom att lära oss att andas rätt och få in andningsövningar i vardagen kan det göra dig mer avslappnad och balanserad utanför mattan.

15. Sänker blodtrycket

Yoga och meditation kan bidra till att sänka blodtrycket. Forskare vid University of Pennsylvania har gjort en av de första studierna på yoga för blodtryck. De kom fram till att 12 veckor med Iyengar Yoga sänkte blodtrycket.

I en annan undersökning gjordes två studier av personer med högt blodtryck (publicerade i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet). Där jämfördes effekterna av Savasana (Corpse Pose) med att bara ligga på en soffa. Efter tre månader var Savasana förknippat med ett 26-punkts fall i det systoliska blodtrycket och ett 15-punkts fall i det diastoliska blodtrycket – för dig som den förstår vad det innebär.  Läs mer om en studie gällande yoga och sänkt blodtryck.
I Sverige har det också gjorts en studie som också visat att yoga kan sänka blodtrycket.

16. Förbättrar kosten och ger en hälsosam livsstil

Att yoga under en längre tid gör att man blir mer medveten om sin kropp och dess signaler. Är jag verkligen hungrig? Äter jag för att jag vill döva en känsla? Man blir ofta mer hälsosam. Efter ett yogapass är det mer lockande med sattvisk, renare och naturligare mat. Ju mer man yogar desto mer dras man till en mer hälsosam livsstil – helt naturligt. Man får också ett bättre förhållanden till den och ser på den mer med kärlek, en plats där du bor just nu, i det här livet, vilket gör att man blir mer medveten om vad man stoppar i den. Den är ett tempel där själen bor.

17. Ökar din självkänsla

På samma sätt som du blir mer kärleksfull mot din kropp ökar också kärleken till oss själva och andra. Ja all kärlek. Du får korta glimtar om vad/vem du egentligen är,  vilket är ren medvetenhet. När vi är i kontakt med sanningen blir vi inte lika påverkade av egot – vilket är en begränsad del som ofta ställer till det för dig med dålig självkänsla, i form av negativa och nedtryckande tankar.

18. Förbättrar flexibiliteten

Förbättrad flexibilitet är en av fördelarna med yoga. Alla kommer inte att kunna sätta benen bakom nacken eller gå ner i spagat men det spelar väl ingen roll? Själv har jag yogat i snart 20 år och kan fortfarande inte göra det, det är inte något jag strävar efter heller, ibland når jag knappt ner till fötterna. Hur som helst. Gör du yoga regelbundet kommer du att förbättra din flexibilitet men ta det försiktigt. Vissa saker kommer du kanske inte kunna göra utan att skada dig, vi har alla olika kroppar och är olika skapta.

Sidoplankan

19. Yoga ökar din styrka

Den fysiska delen av yogan ökar precis som andra kroppsövningar din styrka. Vissa positioner stärker armarna, andra ryggen, benen, magen osv. Ju mer vi övar på något desto starkare och mer uthålligare blir de musklerna. En fördel med yoga jämfört med gymmet är att du balanserar styrkan du bygger med flexibiliteten. 
Den lugnare delen av yogan, meditation och koncentration ökar den inre styrkan. Vilken tycker du är viktigast? Har du en bra balans mellan de två?

20. Förbättrar och stärker din intuition

Många har helt tappat bort sin inre röst idag. Den finns där, men viskar tyst och hörs endast när du stillar dina tankar och ditt sinne. Då får den utrymme att höras. När vi börjar lyssna mer och mer på intuitionen, den där lilla rösten inom oss börjar vi dra oss ur bubblan av hur vi lärt oss vara, agera och vad som är rätt, allt det där som vi lärt oss under uppväxten. Vi börjar leva inifrån och ut istället för utifrån och in. Att spendera tid i stillhet, på yogamattan eller i meditation gör det enklare för oss att höra rösten. Det finns något som kallas för det tredje ögat inom yogan och står för intuition, koncentrationsförmåga, fantasi, drömmar, förmågan att visualisera samt konsten att se klart.  När vi har gjort yoga och mediterat regelbundet ett tag är det blir det enklare att känna vad som är rätt för dig, den lösning som är för ditt allra högsta bästa.

21. Kan lindra smärta

Studier har visat att yoga lindrar vissa typer av kronisk smärta. När tyska forskare jämförde Iyengar Yoga med ett träningsprogram för egenvård bland personer med kronisk nacksmärta, fann de att yoga minskade smärtvärden med mer än hälften.

22. Gör dig mer närvarande

Med ett regelbundet yogautövande känner de flesta att de får lättare att kunna fokusera på en uppgift i taget och blir mer närvarande. I Bhagavad Gita säger Krishna till sin lärljunge Arjuna att yoga of action—essentially, the yoga of work—är den bästa vägen till befrielse. Han beskriver yoga som “skill in action.” Det han menar är inte bara att du ska göra dina uppgifter eller ditt jobb bra utan om något djupare. Att verkligen gå in för det, och vara totalt närvarande, att ge det du gör för stunden din fulla uppmärksamhet. Oavsett vad det är du gör om dagarna, om du tar hand om ditt barn, jobbar på kontor, bygger bostäder osv.

23. Gör dig mer bekväm i din kropp

Älskar du din kropp? Hur känns det när någon frågar dig om du älskar din kropp? För många känns det som en orimlighet men med yoga blir man med tiden mer bekväm i sin egen kropp och känner mer kärlek till den. Det viktiga är inte hur den ser ut utan om den är levande eller inte.

24. Förbättrar koncentrationen

Genom att minska den mentala stressen och fysisk spänningen genom att yoga regelbundet kan du tänka skarpare och ha mer organiserade tankar.

25. Skyddar och gör din rygg mer flexibel

Det finns ett talesätt som säger: Du är bara så ung som din ryggrad. I yogan böjer vi ryggen åt alla fyra håll, framåt och bakåt och till sidorna. Det hjälper till att hålla ryggen smidig och frisk. I en undersökning skannade Taiwanesiska forskare  ryggraden hos en grupp yogalärare och jämförde dem med en grupp friska människor i samma åldrar. Yogalärarnas diskar visade mindre tecken på degenerationen som vanligtvis inträffar med åldern. Själv gjorde jag ganska nyligen en röntgen av min rygg och tänkte att den skulle visa något negativt men icke. Läkaren sa att kotorna och alla diskar så jättefina ut, är det tack vare yogan? Who knows.

26. Släpper på onödiga spänningar

Yoga och meditation får oss att slappna av och släpper på onödiga spänningar. På yogamattan blir vi medvetna, kanske av yogaläraren som talar om för oss att släppa på spänningar i käkarna eller våra uppdragna axlar. När vi väl har känt hur de spänningarna har känts några gånger blir det enklare att komma på dig själv när det händer utanför yogamattan eller när du yogar hemma. Så värdefullt!

27. Hjälper vid IBS och andra matsmältningsproblem

Det sägs att yoga kan hjälpa vid IBS och matsmältningsproblem. Dels menar man att många av problemen förvärras vid stress och eftersom yoga kan hjälpa vid stress hjälper det då också vid magproblem. Jag tror inte att det har gjorts studier på detta men det finns främst två saker som jag har upplevt kan hjälpa. Den ena är en yogaposition som kallas för ”wind releasing pose” där du ligger på rygg, drar upp knäna emot bröstet och kramar om dem vilket kan få ut luft. En annan övning som är känd för matsmältningen är klipp positionen som den kallas i kundaliniyogan, där du sitter på knäna och har hälarna emot benen i rumpan. Den tredje delen är vridningar vilket kan underlätta för kroppen att få ut det där som ligger och stör i systemet.

Det finns många anledningar att börjar yoga
Photo by Anupam Mahapatra/Unsplash

28. Ökar ditt blodflöde

Yoga ökar blodflödet och ger syre till dina celler.

29. Yoga minskar risken för att drabbas av hjärtinfakt

Yoga har i flera antal vetenskapliga studier visat sig vara väldigt bra för hjärtat och för de olika typer av problem som är relaterade till hjärtat. En svensk studie vid hjärtintensiven på Danderyds sjukhus visade att Medicinsk Yoga minskar risken för hjärtinfarkt.

30. Kan hjälpa vid diabetes

En studie har visat att blodglukosvärdet hos personer med typ 2-diabetes skulle kunna förbättras efter bara tio dagar med yoga. Blodglukosvärdet sjönk med tio procent hos dem som utövade yoga i tio dagar i sträck. Läs mer om studien: yoga och diabetes

En annan studie vid University of Pittsburgh School of Medicine kom fram till att vuxna med risk för typ 2-diabetes som gjorde yoga två gånger i veckan i tre månader visade en minskning av riskfaktorer såsom vikt och blodtryck. Studien var dock liten.

31. Förbättrar ditt sexliv

När det skrivs om denna punkten tas det ibland upp en ökad flexibilitet, skitkasst tycker jag. Det viktigaste här handlar om att

 man blir mer bekväm i sin egen kropp och fokuserar på hur saker och ting känns – inte hur det ser ut. Man blir mer närvarande i stunden. Hur som helst så har man gjort studier på detta. I Indien gjorde man en studie på kvinnor som deltog i ett 12-veckors yogaläger. De upplevde förbättringar både när det gällde lust, orgasm och tillfredsställelse överlag.

32. Kan hjälpa mot migrän

I en undersökning fick 72 personer med migränproblematik göra yoga under tre månader. Testpersonerna uppgav att migränen minskade i både intensitet och frekvens. I Sverige har vi ju också Per Söder om är känd för att ha lyft fram just yoga för migrän. Läs mer: ”Yoga för migrän och huvudvärk med Per Söder”

33. Yoga boostar ditt immunförsvar

En norsk studie visar att yoga boostar immunförsvaret på cellnivå. Det var en liten studie som gjordes med enbart 10 deltagare. Under en vecka gjorde de yoga, andningsövningar och meditation. Deltagarnas blod undersöktes före och efter fyra timmars yogasessioner. Det fanns även en kontrollgrupp som promenerade i naturen och lyssnade på musik. Resultatet visade att yogadeltagarna förändrade 111 geners uttryck i cirkulerande immunceller (sorry för min översättning om den är fel, lite osäker på hur man översätter detta).  De som promenerade hamnade på 38.  Studien har publicerats i tidskriften PLOS ONE. Läs mer om den norska studien: yoga boostar immunförsvaret

34. Förbättrar astma/KOL symptom

En svensk studie visade att yoga har märkbart positiv effekt på svår astma/KOL symtom. En tuffare form av yoga kan också göra att du både orkar mer i vardagen och får bättre astmakontroll.

35. Minskar inflammationer

Forskare vid Ohio State University kom vid en studie fram till att de som utövade yoga en eller två gånger i veckan i minst tre år hade mycket lägre blodnivåer av en inflammationsfrämjande immuncell som kallas IL-6 än än kontrollgruppen som var nybörjare. De erfarna yogautövarna hade dessutom lägre inflammationsnivåer än nybörjare innan de började studien, och de visade också lägre inflammatoriska svar på stress.  Slutsatsen pekade på att yoga över tid kan minska inflammationer. Läs mer om studien här!

36. Kan bidra till viktminskning

Att yoga kan bidra till viktminskning har flera orsaker. Du får en större medvetenhet om din kropp och ditt ätande. Självklart påverkar en tuff form av yoga också precis som annan hård träning. Andra orsaker är att det ökar metabolismen och balanserar hormoner (det har jag dock inte läst någon forskning om ). Att det sänker nivåerna av kortisol ska tydligen också leda till mindre överätning.

37. Yoga ökar medvetenheten

Det viktigaste av allt. Enligt mig i alla fall. Yoga ökar medvetenheten. Med en ökad medvetenhet kan vi lära känna oss själva och göra fler medvetna val som skapar mer lycka och glädje i våra liv.

Själv håller jag just nu på och skriver en bok om vad jag har lärt mig av tiden på mattan. Jag längtar tills jag får dela med mig av den till dig. Yoga är en upptäcktsresa in i dig själv som aldrig tar slut!

Vill du veta mer om forskning och yoga? I så fall kan jag rekommendera dig att kolla in PLOS / ONE. Här finns massor av forskning samlat.