Boktips om yogans historia, filosofi och mytologiI annonssamarbete med Tova Olsson.

Vill du fördjupa dig i yogan och tantrans historia, filosofi och mytologi? Här ger yogaläraren och religionsvetaren Tova Olsson fem boktips för dig som vill lära dig mer, vare sig du är en vetgirig yogalärare eller en nyfiken utövare.

Boktips om yogans historia, tantra & mytologi:

 

Boken Roots of Yoga1. Roots of yoga, James Mallinson, Mark Singleton

Roots of yoga erbjuder en gedigen överblick över hela yogans historia och fungerar närmast som ett uppslagsverk. Oumbärlig om du vill förstå olika yoga traditioners kronologiska ordning och hur de relaterar till varandra. Författarna är akademiker, så boken kan uppfattas som svårläst.

 

 

 

 

Boken Yoga Body av Mark Singleton2. Yogabody, Mark Singleton

Något av en modern och debatterad klassiker som fått enorm genomslagskraft i yogavärlden. Informativ läsning för den som vill förstå hur yogan utvecklats i modern tid och hur det kommer sig att vi praktiserar på det viset vi gör idag, med en så stor tyngdpunkt vid asana.

 

 

 

 

3. Meditation for the love of it, Sally KemptonMeditation for the love of it av Sally Kempton

Den här boken är en evig källa till inspiration och passar såväl nybörjare som erfarna meditatörer. Fullspäckad med vägledning, tips, poesi och berättelser visar den prov på författarens gedigna erfarenhet och får även den mest skeptiska att bli sugen på att meditera. Sally Kempton tillhör en tantrisk tradition som brukar refereras till som Kashmir Shaivism.

 

 

 

 

Boken Tantra Illuminated4. Tantra Illuminated, Christopher Wallace

Om du letar efter en relativt lättläst men ändå välskriven bok om klassisk tantra är det här min rekommendation. Den ger en fin överblick över de olika tantriska traditionerna utan att bli akademisk eller tung, samt inspirerar till egen praktik.

 

 

 

The Hindus: An Alternativ History av Wendy Donigere

5. The hindus, Wendy Doniger

Denna boken ger en fantastisk skarp (och feministisk) översikt över indisk historia och kontexten för de episka texterna (Mahabharata och Ramayana) som mycket yogaundervisning hämtar mytologisk inspiration ur. Den är tjock, men spännande, okonventionell och rolig!

 

 

 

 

Vill du studera yogans och tantrans historia, filosofi och mytologi på svenska?

I sina onlinekurser sammanfattar Tova på ett enkelt och pedagogiskt vis allt hon studerat genom åren. Förhoppningsvis kommer hennes bok om ämnet ut under 2021! Jag håller tummarna eftersom hon är en fantastisk skribent.

Under januari månad ger Tova 20% rabatt på alla sina onlinekurser när du använder koden ”Filosofi”. Kolla in kurserna här!

Föregående artikelIntentioner, reflektioner & nyårsmål: mina intentioner 2021
Nästa artikelYoga utanför mattan: 3 sätt att hantera avundsjuka

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.