Home Nyheter Barnyogadagen 5 september – för bättre betyg, minskad stress, bättre självkänsla och kroppsmedvetenhet

Barnyogadagen 5 september – för bättre betyg, minskad stress, bättre självkänsla och kroppsmedvetenhet

by Leia

Barnyogadagen 5 septemberDen 5 september 2012 arrangeras gratis barnyogaklasser i minst 9 kommuner i Sverige. Barnyogadagen är initierat av barnyogalärare och ska möjliggöra för fler barn att komma i kontakt med yoga. Den största skillnaden med yoga, jämfört med andra aktiviteter, är att det varken finns tävlings- eller prestationsmoment. Yogan skapar utrymme för barnen att vara precis som de är och fokuserar på att bygga upp självkänsla och kroppsmedvetenhet.

– Barnyoga lärare är välkomna att kontakta oss och ge en gratis yogaklass för barn på sin ort. Eftersom alla lärare och andra vuxna som hjälper till ställer upp utan ersättning och lokalen eller den platsen klassen hålls på utomhus inte kostar, behöver inte heller barnen betala någonting för att delta på klassen, berättar Filippa Odevall som är en av initiativtagarna till Barnyogadagen.  I dagsläget är det framförallt barn vars föräldrar gör yoga som kommer i kontakt med yogan, vi vill möjliggöra för fler barn att ta del av yogan som ett värdefullt livsverktyg, fortsätter hon.

Intresset för barnyoga ökar – det handlar om att må bra
Barn utsätts, liksom sina föräldrar, för stress vilket manifesteras på olika sätt. Yogan är ett verktyg för barnet att hantera stressen. Barn har ett stort rörelsebehov och genom olika kroppsställningar övar vi motorik och koordination. Respekten för sig själv och alla andra levande varelser är också ett genomgaående tema. Guidande meditationer och andningsövningar hjälper barnet att finna ro. I barnyoga finns inte prestationen som vanligtvis finns i andra barnaktiviteter. Det handlar om att bara må bra. Barnyoga kan även vara ett rent terapeutiskt verktyg för barn med speciella behov.

Barnyoga är helt utan prestation
– Det viktiga är att vi försöker skapa ett rum för barnet att bara vara, utan krav på prestation. För maånga barn har det varit en lugnande upplevelse. I början av en längre kurs ser man ofta väldigt aktiva barn, som så småningom, när veckorna går, mer eftersträvar vila och ett utrymme att låta fantasin träda fram under till exempel en guidad meditation, berättar Annica Skoglund som är ytterligare en av initiativtagarna till Barnyogadagen och har arbetat med barnyoga i Sverige sedan 2006.
– Min erfarenhet är att vi som vuxna lätt vill överstimulera barnet och att det inte alltid är optimalt. Utsätts barnet för ständiga stimuli får det svårt att lyssna inåt, något som är viktigt i livet när man ska göra många val och välja vägen man vill gå på.

Bättre betyg med barnyoga men ökad lycka?
Man kan fråga sig vilka effekter som barnyogan ger och vad det finns för mätningar gjorda på det.
– Tyvärr är att det är svårt att mäta effekten av yoga, för hur mäter man inre harmoni? Bättre skolbetyg har tagits fram som en effekt av barnyoga, men är det verkligen så att högre betyg gör en lyckligare mer harmonisk människa? Ett högre betyg kan vara viktigt för ett barn som har stora problem i skolan, men annars? Svåra värderingar att ta, menar Annica. Vi skulle behöva utveckla verktyg för att mäta barnyogans effekter.

Yoga är ett uraåldrigt kropps- och tankesystem från Indien, utvecklat ur ett vetenskapligt syfte att öka förståelsen för människan och skapa en holistisk träningsform. Ordet yoga betyder balans mellan kropp, sinne och själ för att människan ska naå sin högsta potential. Yogisk filosofi utgår från individen i dess sammanhang. Den menar att man behöver se det unika i varje människa och också ta hänsyn till dess arv. Den menar att vi tillsammans har ett ansvar att växa som individer om vi gemensamt ska växa och utvecklas i vår evolution.

Vill du veta var och när det är barnyogaklasser 5 september?
På hemsidan barnyogadagen.se finns information om alla yogaklasser. Kontaktperson för Barnyogadagen: Filippa Odevall, filippa@barnyogadagen.se, 0736140684,

Du kanske också gillar:

Vi använder cookies för att förbättra och anpassa upplevelsen samt för att analysera besökstrafiken. Genom att använda hemsidan godkänner du användningen av cookies. Jag godkänner Läs mer