Yogablogg Yoga i Sverige

Barnyogadagen 5 september

Barnyogadagen är en ideell satsning initierat av barnyogalärare som ska möjliggöra för fler barn att komma i kontakt med yoga. Första året Barnyogadagen arrangerades 2011 nåddes ungefär 30 barn och 2013 fick 2700 barn i Sverige möjlighet att prova barnyoga.

Runt 35 barnyogalärare kommer den 5 september undervisa på förskolor, skolor och yogastudios från områden i Vellinge i söder till Haparanda i norr. I Stockholm är några av områdena som täcks Hägersten, Huddinge, Bålsta, Tensta, Bromma, Östermalm, Lidingö och Åkersberga.

Vad är fördelen med barnyoga?
– ”Barn utsätts, liksom sina föräldrar, för stress i hög grad. Stressen grundar sig till stor del i att vårt samhälle fokuserar mycket på yta och prestation. Barnen tappar bort sig själva och får allt sämre självkänsla. Yoga kan vara ett verktyg för barnet att hantera stressen”, säger Filippa Odevall som är initiativtagare till Barnyogadagen.

Vad är speciellt med barnyoga?
– ”Den största skillnaden med yoga, jämfört med andra aktiviteter, är att det inte finns prestationsmoment. Yoga skapar utrymme för barnen att vara precis som de är. 
­I barnyoga vill vi mjukt och lekfullt lära känna vår kropp och varandra”, säger Filippa.

Hur går en barnyogaklass till?
– ”Vi står i positioner som hunden, lejonet och trädet och gör positioner tillsammans med våra kompisar. Vi säger hej till solen och universum och andas kanin­ och elefantandning. Vi landar i meditation och avslappning och får färdas bort med fantasin. Yoga handlar om att bara må bra, att öka självkänsla och kroppsmedvetenhet”, avslutar Filippa.

Läs mer på: barnyogadagen.se
Kontaktperson för Barnyogadagen: Filippa Odevall, filippa@skolyoga.se, 0736140684,

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version