Barnyogadagen – från 30 till 1500 lugnare och mer fokuserade barn

0
4

Barnyogadagen den 5 september gör barnyoga mer tillgängligt. Intresset för barnyoga ökar runt om i Sverige. Barn utsätts, liksom sina föräldrar, för stress vilket manifesteras på olika sätt. Yoga kan vara ett verktyg för barnet att hantera stressen. Den 5 september arrangeras Barnyogadagen med gratis barnyogaklasser i ca 15 kommuner i Sverige.

Första året Barnyogadagen arrangerades, ganska spontant 2011, nådde man ungefär 30 barn. Året därpå, 2012 fick ca 250 barn möjlighet att ta del av yoga, trots att det fanns en ouppklarad anmälan kring yoga som ett religiöst inslag i skolan hos skolinspektionen. I år är siktet på att runt 1500 barn ska få möjlighet att yoga gratis den 5 september.

Efterfrågan på barnyoga har ökat
Efter Skolinspektionens beslut i Oktober 2013 (läs mer här), att yoga handlar om att främja barns hälsa, har intresset för barnyoga från förskolor och skolor ökat markant.
– Det är så många som har hört av sig att vi inte har möjlighet att komma till alla just den 5 september, säger Filippa Odevall, en av Barnyogadagens initiativtagare. Vi är ändå måna om att möta den efterfrågan som finns och erbjuder dessa förskolor och skolor att vi kommer kostnadsfritt till dem ett annat tillfälle, fortsätter hon.

Från Vellinge till Haparanda
Runt 25 barnyogalärare kommer den 5 september undervisa på förskolor, skolor och yogastudios från områden i Vellinge i söder till Haparanda i norr. I Stockholm är några av områdena som täcks Hägersten, Huddinge, Bålsta, Tensta, Bromma, Östermalm, Lidingö och Åkersberga.

Vad säger lärarna?
-Barnyoga är väldigt bra som komplement till den övriga undervisningen, för att det gör barnen fokuserade och lugna, säger Yvonne Williamsson, lärare på Östermalmsskolan i Stockholm, som haft yoga regelbundet en tid i sin klass.

Tre frågor till Filippa Odevall, grundaren av Barnyogadagen

Filippa Odevall vill att fler barn ska få tillgång till yoga. Vart hittar man information om vart i Sverige man kan yoga den 5 september?
Gå till barnyogadagen.se där finns mer information.

Vad är skillnaden mellan yoga och andra aktiviteter?
– Den största skillnaden med yoga, jämfört med andra aktiviteter, är att det varken finns tävlings- eller prestationsmoment. Yoga skapar utrymme för barnen att vara precis som de är och fokuserar på att bygga upp självkänsla och kroppsmedvetenhet.

Vad gör man på en barnyogaklass?
– I barnyoga vill vi mjukt och lekfullt lära känna vår kropp och varandra. Vi står i positioner som hunden, lejonet och trädet och gör positioner tillsammans med våra kompisar. Vi säger hej till solen och universum och andas olika andningar som kanin och elefantandning. Vi landar mjukt i meditation och avslappning och får färdas bort med fantasin. Vi avslutar alltid yoga med att tacka oss själva.Det handlar om att bara må bra, att öka självkänsla och kroppsmedvetenhet. Barnyoga kan även vara ett terapeutiskt verktyg för barn med speciella behov.

Vill du veta mer om Barnyogadagen?
Kontakta Filippa Odevall på filippa@skolyoga.se, 0736140684, eller läs mer på barnyogadagen.se