Barnyoga handlar om att få vara den man är. Att låta den oskuldsfulla, spontana, livliga och levande delen av dig få uttrycka sig helt fritt.

Det finns olika former när det gäller yoga för barn och Gurudass Kaur Khalsa är en av dem som skapat en form av barnyoga som hon nu vidareutbildar andra lärare i. I sin yogaform använder hon bland annat lekar, dans och sagor.
Det finns även barnyogalärare som enbart använder sig av sagor där man i sagan träffar på olika djur i öknen och sedan gör motsvarande asanas (kroppsställningar).

Barnen är där för att de själva vill
Jag är med under en lärarutbildning och Gurudass betonar gång på gång hur viktigt det är att barnen går på barnyoga av egen fri vilja, för att de själva vill det.
I barnyoga kan man erbjuda en annorlunda miljö, en plats där barnen kan vara för att de vill det.
Under vår första kväll tillsammans säger hon att vi ska bete oss precis så som vi vill och inte på något sätt så som vi förväntas att bete oss under utbildningen.
– Tugga tuggummi, sträck ut er eller ligg på mage om ni känner för det, säger hon. Vi ska ha kul i helgen! Leka och bryta barriärer.

”Vi tror att vi måste vara på ett visst sätt”
Om ett barn är där det vill vara och det får vara precis som det är, är det väldigt helande. Hon betonade oxå att barnet inte behöver göra något där, man behöver inte alltid göra som alla andra, det kan vara väldigt skönt för ett barn att uppleva det.
– Det är så ofta i livet som andra vill ändra dig – inte låta dig vara den du är oavsett om du är ett barn eller vuxen, säger Gurudass.
Många är blyga och har inte självförtroendet som krävs för att vara sig själva, bara vara som de är.
Det handlar om att inse att alla är unika.
Gurudass berättar om när hon själv försökte gå in i en roll och vara ”den tysta och försiktiga personen”, det varade i tre minuter sa hon och skrattade.

MTV liknande klass
Det blev en hel del skratt under kursen. Gurudass har en förmåga att inspirera med sin entusiastiska, livliga och levande utstrålning.
Under en lektion gjorde vi barnyoga till musik, det var fullt ös i musiken. Gurudass stod på scenen och rörde sig, vi andra stod nedanför vända mot henne och härmade hennes rörelser.
På något sätt slutade sinnet och intellektet att finnas med efter en stund, en total närvaro infann sig.
Det var många olika rörelser, en hel del koordination som vissa stunder fick en att bara skratta och komma bort helt. Det kändes mer som en mtv klass vissa stunder, inte riktigt vad jag väntat mig av en barnyogaklass och inte heller likt tidigare klasser jag varit med på, men vi hade helt klart roligt.

Effekter av barnyoga
Några effekter som kan uppnås av barnyoga är att barnen kan få ökad koordination, balans och koncentration. De kan få lättare att vara sig själva, bli mer medveten om sina känslor och öka sin kreativitet. Barnyoga handlar även om att ha roligt och skratta. Dessutom ökar flexibiliteten i kroppen.

Andningen på barns vis
Precis som för vuxna är andningen viktigt för att vi ska må bra.Om man inte andas riktigt är det lättare att bli arg, ledsen och irriterad. Gurudass säger att det är viktigt att betona att det inte är fel att var arg eller ledsen bara att det kan vara obehagligt och finns knep att ta till som kan hjälpa. På barnyoga kan barnen få lära sig lätta andningsövningar som tex. andas genom vänster näsborre för att lugna ner sig om man är upprörd eller arg.

Barnyoga för vuxna
Även vuxna kan lära sig mycket av barnyoga. Att jobba med vårt inre barn som vuxen kan få oss att gå bortom intellektet och sinnet. Vi har ju alla ett litet barn där inne som vill få komma fram.

Mer information
För att komma i kontakt med yogalärare som även har barnyoga, sök här på sajten!

Föregående artikelAstanga my Spirit yoga – att sammansmälta med själen
Nästa artikelYang Yoga bygger styrka, balans och gör dig smidigare

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.