Bali Spirit Festival – första dagen på yogafestivalen

Simon Park med Prana flow på Bali Spirit Festival Just nu pågår Bali Spirit Festival, utanför Ubud, på Bali för sjätte året i rad. Under fem dagar kommer jag vara där och träffa yogalärare från hela världen, följ med mig på min resa här i bloggen.

Jag började den första dagen på festivalen med en yogaklass med Simon Park. I Yoga journal skriver de att han är “one of the most influential and gifted…next generation of yoga teachers.” Klassen som han höll kallades för Prana flow, och Prana flow drotttningen  Shiva Rea (som skapade denna yogastilen) var hans första lärare. Min svenska vän Petra, som just nu studerar med Shiva säger att han är av de yogalärarna som studerat längst med Shiva Rea. Hans klass var en vinyasa flow klass med lite annorlunda touch. Den var lekfull, och han demonstrerade flera positioner och övergångar själv som fick många av deltagarna att gapa, applådera och skratta när han sa att det var deras tur. Bland annat att gå från handstående till chaturanga, att gå från olika form av armbalanser upp till inversions som pincha. Kolla in honom på Youtube.

Simon Borg-Olivier Bali Spirit FestivalAtt andas fel kan skapa spänningar i kroppen
Efter det gick jag runt och lyssnade lite, bland annat på Simon Borg Olivier, som jag även träffade i Australien på en festivalen för några år sedan. Jag minns hur han kunde göra helt galna saker med sin kropp. Som att vara i brygga (både hel och halv om jag inte minns fel), och sedan gå med fötterna runt sig själv. Lite svårt att förklara men det såg galet ut. Han har undervisat i trettio år och driver en av Australiens äldsta och mest respekterade yogacenter. Redan vid sex års ålder introducerades han till Pranayama. Han pratade om andningen och om hur svårt det är för många att andas genom bröstet med totalt avslappnad mage. Han sa också att om vi andas fel i en asana kan vi skapa spänningar i kroppen, istället för att lösa upp dem. En viktig sak enligt honom var att andas in både genom magen och bröstet och sedan andas ut på rätt sätt. Kroppen behöver oftast inte ansträngas eller spännas när vi andas ut.
Kolla in honom på Youtube.

Hur vi kan bli lyckliga med yoga
John Weddepohls föreläsning hade temat: How to find happiness in yoga. Detta var min höjdpunkt dag ett, så det kommer ett längre inlägg om detta, ska bara sammanfatta och skriva ner allt. John kommer från Sydafrika och det var också här som han öppnade sin första yogastudio, redan 1969. Hans föreläsningar handlade om: ”Vem är jag?”. ”Vem är jag verkligen, bortom allt?” Du har hört det förr; du är inte ditt namn, ditt jobb, din utbildning eller det du tror du är, men ändå är det som om vi fastnar i att något utanför oss själva ska göra oss lyckliga. Vi sätter ett objekt, en sak som orsak till vår lycka – men det kommer aldrig att ge oss lycka. Inte varaktig lycka.

Leia och Petra, två svenska yogisar på Bali Spirit Festival

 

Lunch i gräset med sol och klarblå himmel med yogaläraren Petra som jag träffade på Anusara Immersions. Hon driver yogastudion preBALANS i Helsingborg.

 

 

Tuffaste yogaformen?
Yin yoga är kanske en av de tuffaste yogaformerna, sa yogaläraren Simon Low, en av Englands mest populära yogalärare, under sin klass. Det är inte så fysiskt utmanande men däremot mentalt. Många av oss har svårt att vara stilla länge i positioner som många inte tycker är så bekväma. Själv ligger och jag och njuter av att hålla de lugnande positionerna i flera minuter. Trodde aldrig att Yin yoga skulle vara min grej men de senaste månaderna har jag börjat älska det. Det är viktigt att hitta en balans i varje position som gör att vi kan slappna av, men ändå inte så pass mycket att vi somnar, enligt Simon Low.

 

Previous articleYogaevents utanför Bali Spirit Festivalen – Masterklasser och party för alla
Next articleBali Spirit festival – dag 2, pranayama, filosofi och ljudhealing