Vaknar och känner mig krasslig. Var hos en healer och spåman kvällen innan och kunde inte sova efter det. Men han var grym. Det finns en del Balinesiska healers här, har varit hos två. Den första var jag inte imponerad av alls, men denna var  väldigt ”spot on” med flera detaljer, inte ens många av mina vänner hade kunnat tala om några av sakerna. Han jobbade dessutom med att rena en från karma, och menar att vissa saker kommer vi inte förbi i livet om vi inte renar vår karma och börja skapa något annat. Well, det var roligt, intressant och oerhört givande. Efter healingen var jag lugn, avslappnad och inom mig var det total stillhet.Mala Bali Spirit Festival

Andas inte genom magen – magen har inga lungor
Började dagen med Pranayama med Ananda Leone, en härlig man från Tyskland, som har studerat den gamla, indiska traditionen under många år. För att förstå pranayama och yoga behöver vi förstå hur diafragman rör sig, menar Ananda. Han började med att prata om lungorna, och dess anatomi, visade flera olika bilder och pratade bland annat om något som inom vetenskapen kallas för ”the dead area”, ett område vid nyckelbenen. Han menar att vi visst kan börja få liv i detta område. Han visar bilder och frågar om någon vet hur mycket plats det finns inuti de små, små lungsäckarna.

– En fotbollsplan, säger någon. Ananda nickar och förklarar att vi bara använder 10% av vår lungkapacitet. Brist på prana, menar han är en orsak till både sjukdomar och trötthet. Själv har han inte varit sjuk på över 30 år.

Pranayama med Ananda Leone på Bali Spirit FestivalI andra delen av klassen gör vi övningar för att öppna upp bröstet, och få liv i våra lungor. Han menar också att andas genom magen som många yogalärare lär ut är helt fel.
– Magen har inga lungor, säger han. Den naturliga andningen alltid kommer från diafragman. I de långa djupa andetagen är det där både inandningen och utandningen börjar.

What are you adding to?
Älskar vedanta och filosofin bakom yoga, så tar mig till John Weddepohls klass igen. Han är en man som har en stor självdistans, och skrattar mycket under sina föreläsningar. Han frågar vad man kallar en person som sitter i en bil och kör men inte är medveten om att han är i bilen och kör, och inte vet vart han ska.

Full…Han menar att vi människor beter oss som om vi är fulla. De flesta har ingen aning om att våra kroppar bara är ett fordon och vem eller vad vi är. ”What are you adding to?” frågar han. Vi har alla saker som vi försöker göra till vår identitet, det är så sinnets natur fungerar, och inget konstigt med det.

”You don’t have to do a practise to know yourself, you just have to calm down the thoughts and all your conditioning.”

Vi behöver bli medvetna om det. Till exempel, vi mediterar och yogar – är det något som vi lägger till vår identitet i det? Försöker vi skapa en bild av oss att vi är en yogi, meditatör eller kanske yogalärare? Han menar att vi behöver inse att alla identifieringar med saker, utbildningar, titlar osv, tar oss bort från oss själva och leder till smärta. Så fort det blir en identifikation och vi tror att det är något vi är, är vi ute på hal is. För när som helst kan det raseras, och då är vi körda, säger John.

Tre minuter med John på Youtube om Seld Knowledge and the nature of happiness

Allt är möjligt – även att låta som ett instrument
Soundhealing med Igor Olivier Ezendam Bali Spirit FestivalUnder eftermiddagen går jag till en klass i soundhealing med Igor Olivier Ezendam, från Tyskland. Han pratar också en del om identitet, och hur vi ofta försöker passa in och lyssna på andra. -Under många år hade jag den här kritikern på axeln som egentligen var min pappas ord, som sa att jag borde skaffa mig ett vanligt jobb osv. Musiken, inte den vanliga traditionella, utan ljudtoning blev ett sätt för honom att uttrycka sig, alla delar av sig själv.

Jag känner mig dålig under klassen och hade hoppats på att bara få ligga ner, vila och lyssna. Så blir det inte. Det var en klass i att lära sig ljudhealing, och vi testar flera gånger att ge ifrån oss de helande ljuden. Vi gör en övning där vi övar oss i att sjunga opera, och använda våra kroppar. Ljuden som Igor kan göra låter inte av denna värld. Jag tittar på honom och ser att hans små rörelser med fingrarna som han håller framför kroppen skapar ett klingade ljud som låter som klingande klockor. Det var fantastiskt.

”Det är inte en gåva från Gud, ni kan alla göra det.” Alla skrattade. Ni vet de sakerna som man tror är omöjligt, detta är en sådan. I slutet av klassen känner jag mig snurrig och lägger mig ner och bara lyssnar. Det är hett här. Tidigare på dagen rann svetten från mig, trots att jag bara satt stilla. Det gäller att dricka mycket vatten.

Kolla in Igor Olvier Ezendam på Youtube

Choklad och skadad fot
Min stortå bultar. Igår när jag promenerade hem slog jag i den. Trottoarerna här i Ubud är en utmaning i att vara närvarande. Hörde om en tjej som såg en annan trilla ner i ett av hålen. Det har jag inte varit med om än, däremot slog jag emot min stortå, och hoppas att det inte är lika allvarligt som för två år sedan, dock känns bultandet likadant. Då hade jag varit ute och sprungit och slog i tån i en stentrappa, det ledde till att jag hade brutit leden under stortån och fick gipsa upp till vaden.

På kvällen kände vi oss krassliga. Petra försökte dra mer mig till Salsa efter middagen men det blev att äta choklad och hem till sängen istället.

 

Föregående artikelBali Spirit Festival – första dagen på yogafestivalen
Nästa artikelFilmen Kumaré – en sann historia om en fejkad guru

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.