Bajspåse blev årets medvetna produkt

0
7

Catharina Hansson 2,6 miljarder människor saknar tillgång till en toalett och varje år dör 1,8 miljoner av diarrésjukdomar. Bajspåsen vann priset för årets medvetna produkt när LevaGalan utsåg årets pristagare.

Tolv olika gärningar och personer var nominerade till Leva Bättre-priset 2010 som delades ut på lördagskvällen för tredje året i rad på en fullsatt gala på Clarion Hotel.
– Det är fantastiskt att få lyfta fram så många hoppfulla initiativ för en bättre miljö och en bättre värld. Juryn var till slut enig om att årets pristagare gör en avgörande skillnad och verkligen åstadkommer konkreta resultat, säger Levas chefredaktör Catharina Hansson, initiativtagare till LevaGalan och Leva Bättre-priset.

Juryns motivation: En billig produkt med smart teknologi som är med och löser ett av världens främsta hälso- och miljöproblem.

Peepoo – den lilla engångstoaletten
Arkitekten Anders Wilhelmson tog initiativet till Peepoo, en enkel plastpåse som fungerar som engångstoalett och snabbt bryter ner sig själv och innehållet till gödsel. Påsen har testats i Kenya, Bangladesh och Indien och i höst har den börjat levereras i stor skala. www.peepoople.com