Ayurveda – läran om livet

0
7

Ayurveda är en viktig del av yogasystemet. Ayurveda lär oss att balansera oss själva med naturen, vår kropp och vårt sinne. Denna text är ett utdrag från nummer två av tidningen om YOGA om.

Ayurveda är ett flertusenårigt läkesystem som ser till hela människan, inte bara hennes sjukdomar. Många människor lider av ohälsa i vårt samhälle och större resurser än någonsin läggs på medicinsk forskning. Vi konsumerar mer läkemedel, går på fler dieter och äter mer light-produkter än någonsin och ändå blir vi sjukare och fetare ju längre vår utveckling för oss.

Vi saknar balans och inre frid

Det samhälle vi har skapat har inte lyckats producera friska, hälsosamma och harmoniska människor. Vi har lyckats med att skapa bekvämlighet och omedelbar stimulans för våra rastlösa sinnen, men de flesta av oss saknar balans, hälsa och inre frid. Vi distraheras och stressas konstant av yttre omständigheter som hindrar oss från att se vår inre natur. Vår kontakt med vårt ursprung har gått förlorad i dagens ökade tempo och ständiga jakt på framgång. Vi stressas av nya trender, konsumtion, media, ökad information och ny teknologi. Vi lever i konstgjorda miljöer, äter konstgjord mat och stimulerar våra sinnen med intryck som stressar oss. Resultatet kan vi se i form av ett ökat antal utbrända, kroniska sjukdomar, våld och missbruk. Något i vår livsstil stämmer tydligen inte överens med vad som skapar harmoni och inre frid i livet.
Det är många faktorer som spelar in och vi behöver öva upp vår förmåga att skilja på vad som får oss att blomstra och utvecklas i en positiv riktning och vad som påverkar oss negativt. Vår inre observationsförmåga är en viktig nyckel i detta arbete.

Ayurveda som ett helande verktyg
Ayurveda ger oss ett holistiskt synsätt som hjälper oss förstå vår omvärld och oss själva. Det är ett verktyg som öppnar upp dörrar av förståelse med nya insikter. Läkekonsten hjälper oss att finna balans och utveckla vår medvetenhet, vilket ger utrymme för våra individuella egenskaper att manifesteras och blomstra. Med ökad inre styrka och balans kommer en personlig tillit som för oss i direkt kontakt med vår inre guide. Vi lär oss att se vad som gynnar oss och vad som skapar disharmoni och negativitet i våra liv. Det handlar inte om att tvinga sig till förändring, men med kunskap och ökad medvetenhet växer viljan att uppleva högre nivåer av inre harmoni och tillfredsställelse. Då är inte steget mot en positiv förändring långt borta och små yttre justeringar skapar stora inre förändringar. Vi lär oss vad välmående innebär allteftersom vi utvecklas och reser i vårt växande medvetande. Ayurveda ämnar till att skapa harmoni inom alla områden i livet.

En ökad medvetenhet skapar hälsa

Vår fysiska och psykiska hälsa står i nära relation till varandra. En god fysisk hälsa bidrar till en god mental hälsa och en god mental hälsa påverkar vår kropp positivt. Det kan dock vara svårt att styra våra tankar och känslor att alltid fungera som vi vill. Vi kan däremot utan större svårighet påverka vår fysiska hälsa direkt genom vad vi stoppar i oss och hur vi behandlar vår kropp. Regelbunden fysisk träning tillsammans med en balanserad kost, påverkar hela vårt välbefinnande och ger oss bättre balans inom alla områden i livet. När vi rör på oss och äter vad naturen ämnat för oss, påverkar det även vår mentala utveckling, vilket i sin tur gör oss mer medvetna och klarsynta.

Yoga öppnar upp kropp och sinne

Yoga-asanas, pranayama och massage är speciellt bra, eftersom de öppnar upp blockeringar i vår fysiska kropp, som samtidigt öppnar upp mentala blockeringar och begränsningar i vårt sinne. När vi uppnått en god fysisk balans har vi bättre grund för att hantera problem samt att enklare utforska djupare aspekter av vårt medvetande. Ayurveda tillsammans med yoga kan systematiskt ta oss från den fysiska dimensionen genom den energetiska, mentala och astrala, för att slutligen uppnå spirituellt medvetande.
Finn din unika konstitution och läs mer i nummer 2, beställ tidningen genom att skicka ett mail till info@omyogaom.se!
Av: Atmashanti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.