Nyheter

Ashtangayogisen Karolina fastnade i Indien och driver yogacenter

– “Jag blir själv väldigt förvånad när någon frågar mig hur länge jag har varit i Indien – nästan tolv år. Hur i all världen gick det till? Och så snabbt, skall livet vara så här snabbt?  Det var inte alls planen att jag skulle hamna här i Goa, och bosätta mig här, det var definitivt inte meningen”, säger Karolina Zakrzewska som bor I Assagao, Goa Indien och river yogacentret: Purple Valley YogaRetreat. Här berättar hon om sin resa.

Efter ett smärtsamt uppbrott från mitt livs första kärlek, beslutade jag mig för att åka på en solsemester till Rhodos. Fritidsresor hade öppnat upp en ny resebyrå i Helsingborg, och som öppnings erbjudande, för endast 500 kr fick man åka två stycken till Grekland, med flyg och hotell. Jag och en väninna packar våra väskor och drar till Rhodos. Mot semesterns slut, åker hon tillbaka hem, jag sänder med henne ett meddelande till min mamma: ”mamma, jag kommer inte hem till Sverige”.  Mina framtida planerade studier i trädgårdsingenjörs branschen la jag på hyllan, och där ligger de nu fortfarande, något dammiga.

Ensam och utan pengar i Grekland
Min mamma blev inte glad och vid vårt första telefonsamtal där jag ber henne föra över pengar till mitt konto. Hon slänger  luren i örat på mig med orden: ”du är nu på egen hand”. Jag var då 23 år gammal, ensam i Grekland, utan pengar men äntligen med en otrolig livs energi, något som jag hade saknat under en lång tid i Sverige. Jag införskaffade mig ett litet rum i gamla stan på Rhodos, snabbt fick jag ett jobb på ett hotell, som barflicka. Mitt jobb var att hålla kvar gästerna kvar i baren på hotell Mimosa. Eftersom jag var bra på det jag gjorde, till ägarnas stora lycka, fick jag snabbt löneförhöjning och en stor mängd dricks. Min mor kom på semester till Rhodos, på min bekostnad och alla stridsyxor grävdes ner.

Från baren i till andlighet i Indien
När jag sen väl blev reseledare öppnades helt plötsligt världen upp för mig. Var sjätte månad bytte man destination, jag började klättra på karriärstegen hos Ving och så en dag hamnar jag i Indien. Mitt yoga intresse fanns där från väldigt tidig ålder, eller kanske jag skall säga en längtan efter Gud, och kloster liv. Istället för att gå i kloster, hittar jag indiska ashram, indisk mystik och spiritualitet. Jag reser Indien runt, jag vallfärdar till heliga städer: Varansai med dess lik bränningar, Gangotri och den heliga floden Ganges ursprungliga källor, Badrinath och Uttarkashi, Haridwar vid Himalayas fot. Jag dricker banglassi med präster i Nasik, i Rishikesh byter jag namn till Francieszka för att se om jag finner andra sidor i mig själv, jag upplever buddhistiska munkar i Macleod Ganj och bor i det Gyllene templet I Amritsar.

Jag fann den stora kärleken I Goa
Men det är var i Goa jag fann min lärare och min stora kärlek: Rolf Naujkat. Och när nu Guru Puranam är i antågande, vill jag hylla Rolf och all den energi och kärlek han lägger ner pa sina elever som vallfärdar till honom från hela världen. Jag har praktiserat med Rolf de sista åtta åren, och under all den tiden är det bara en enda dag som han inte undervisat – på grund av 40 gradig feber. Den 12 mars fyller Rolf 60 år. Varje morgon innan eleverna rullar ut sina mattor, i Rolfs och Marcis shala, gör Rolf sin asana practice, sin pranayama och meditation. Rolf har nått till en annan punkt inom yogan…något man gör, antar jag, efter livstider utav intensiv practice. Och jag känner mig så lyckligt lottad för att han är min lärare och min guide inom ashtanga yogan.

Vagabond i 17 år?
Och idag, med monsoon regnet utanför fönstret tänker jag på annan sak något min kollega Peter, från Ving sa till mig mitt första år i Indien:

“Karolina, det är inte du som väljer att komma till Indien, Indien kallar när det är dags för en att komma.”

Och om jag skall flytta tillbaka till Sverige? Enligt min astrolog skulle det ta 17 år att återvända hem…men vad är hemma för en vagabond?

Vill du yoga med Karolina eller veta mer om yogacentret Purple Valley i Goa, Indien?
www.yogagoa.com

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version