Mikael Reuterberg öppnar ashram och arrangerar yogaresor till Spanien.– Jag insåg att jag behövde göra saker för min egen skull, ta hand om mig själv mer och min egen hälsa, inte bara köra på som en duktig ”Duracell-kanin” för att imponera på andra, säger Mikael Reuterberg som nu öppnar ett ashram i Spanien för att inspirera andra till balans och välbefinnande. Här berättar han mer om ashramet, sin egen resa och vad du kan få ut av att spendera tid i ett ashram.

Varför valde du just Spanien?

Ett sabbats-halvår ledde till att jag började pluggade spanska i Barcelona. Efter några år förverkligade jag en dröm, att öppna en egen bar och restaurang,  El Sueño (Drömmen) mitt i centrala Barcelona. I samma veva insjuknade jag i en allvarlig autonom sjukdom Myastenia gravis, en muskelnervsjukdom som gjorde att musklerna blev orkeslösa och i förlängningen förtvinade. Jag opererades akut och blev i stort sätt återställd. Jag funderade på vad som var orsaken, uppkomsten av sjukdomen, expertisen hade ingen entydig förklaring. Jag landade i att jag behövde ta hand om mig själv mer och min egen hälsa, inte bara köra på som en duktig ”Duracell-kanin” för behaga, imponera på andra – då kom idén till starta ett retreat-center, ett ställe för att må bra, och gjorde slag i saken.

Hur ledde det till att du nu startar ett ashram?

Jag drev retreat-centretet utanför Barcelona i flera år, vilket blev väldigt framgångsrikt. Efter några år kände jag att jag behövde en ny gnista och byta fokus så jag passade på att sälja delar av rörelsen. Jag åkte tillbaka till Sverige och vidareutbildade mig till internationellt certifierad yoga- och meditationslärare i medicinsk yoga och kundaliniyoga, till diplomerad stress- och avspänningspedagog och kost- och hälso-coach. En dag så kom lusten tillbaka och idén att starta ett Ashram, ett Ashram de lux, skulle kan man väl skämtsamt kunna kalla det – för huset har alla bekvämligheter som man kan önskas sig. Det är en stor Medelhavsvilla med plats för endast 16 gäster, där vi tillsammans skapar en härlig ”hemma hos” känsla med glädje och delaktighet, i hållbarhet och balans. Kolla in Ashram Villa Sunshine på Instagram!

Yogaretreat/yogaresa till Sitges, utanför Barcelona, Spanien

Vad kan man få ut av att åka till ditt ashram i Spanien?

Jag tror gästerna får möjlighet till verkligt lugn, titta inåt och få egentid, samtidigt kunna bli inspirerade och påfyllda med glädje, gemenskap och energi.

Hur kommer ditt ashram att fungera?

Huset och stället inbjuder till rekreation och lugn. Jag tillsammans med mina medarbetare och kursledare vill inspirera andra till ett liv i större balans och välbefinnande. Ett Ashram är sanskrit och betyder; en avskild plats för meditation och självutveckling – där det sitter en Guru som har svar på livets rätta väg. Jag vill istället att våra gäster hittar eller utvecklar sin egen väg eller vägvisare i livet. Vår slogan:

”Be and create your own guru”

Hur kan en dag i ashramet se ut?

En dag börjar med skön meditativ morgonyoga med ”chanting” inomhus i en och halv timma. Efter frukosten är det egen aktivitet, det finns även möjlighet till individuella coaching samtal, gå på en mindfulnesspromenad i gruppvandringar eller ner någon av de fina stränderna. Sedan bjuds det på läcker medelhavsmat, vegansk, veggie och anti-inflammatorisk kost, som serveras som halvpension; frukost, lunch eller middag. Vi har en ”karma yoga filosofi”, vilket innebär att alla som vistas på stället, delar ansvar för sina fotspår under vistelsen; lämnar rum och allmänna ytor, rena och snygga efter sig, detta gäller även i samvaron med de andra retreat-gästerna genom att man visar respekt för varandras olika ”ryggsäckar” och att man har känsla för den egna privata ”spacen”.

Ashram Villa Sunshine,  Sitges, Barcelona

Vilken period på året rekommenderar du att åka hit?

Varje årstid har sin egen prägel och skönhet, så även i Spanien, redan tidig vår i februari blommar mandelträden vackert vita och det karga landskapet blir vackert grönt under mars och april, på sommaren är det nästan för hett utan något regn och på hösten är det fortfarande varmt med härliga och dramatiska åskskurar och tjugofem grader i havet. Min egen favorit är vintertiden. Då är det  solljus hela dagarna i Sitges och med fantastiska solnedgångar i Medelhavet. Under november- mars brukar jag sitta på husterrassen och förtrollat titta på när solen går ner i horisontlinjen – det är bättre än vilken bra film som helst. Dagstemperaturen på vintern ligger runt 15-20 grader, och runt ca 10 grader på natten.

När kan man besöka ashramet?

Ashram Villa Sunshine har öppet för retreats, kurser mm från september- juni hela året. Under somrarna hyrs huset ut och jag befinner mig i Sverige och håller yogaretreats och har sommaryoga för allmänheten tre dagar i veckan i Grynkvarnsparken kring Gullmarsplan.

Erbjudanden på yogaretreats 2019:

Just nu får du som läsare av alltomyoga halva priset på SOLLJUSRETREATS (normalpris 7000 kr), gäller 5 nätter boende i flerbädds/dubbelrum, halvpension, 4 yogaklasser, 1 coaching-samtal, 1 mindfulnesspromenad och 1 matlagnings-klass med huskocken.

Öppningserbjudandet gäller t o m.  vecka 14 och först till kvarn gäller. Som läsare av alltomyoga ger vi dessutom en specialrabatt på, 1 000 SEK/person gällande retreats eller hälsoresor under hela 2019. Uppge kod: ”Alltomyoga” vid bokningstillfället. Gäller på ordinarie pris, kan ej kombineras med andra rabatter.

Vi erbjuder ​ytterligare 1 000 SEK i rabatt, totalt 2 000 SEK  på WELLNESS RESAN med Medicinsk yoga och anti inflammatorisk Medelhavsmat den 13-18 maj 2019. Läs mer https://www.facebook.com/events/132615144322957/

Hela programmet och mer information om vad som händer på Ashram Villa Sunshine hittar du  här!

Hur gör man om man vill boka sig?

För att boka plats görs detta här eller för information ta kontakt med den kursansvarige för respektive hälsoresa/retreat på hemsidan. Flyg ingår inte utan det bokar man själv. Direktflyg från Sverige gör bland annat med tex: Norwegian, Vueling, och Ryanair, eller tåg tex; via tagbokningen.se.

Mer lästips:

Rishikesh – yogans huvudstad i Indien
Resan till Rishikesh – Indien
Nyfiken på att åka till Rishikesh?
Guide: yogaresa till Indien
Yoga och meditationsresa i Italien

Föregående artikelYoga challenge oktober: #yogamedoss
Nästa artikelYogaresan mot mer glädje, tålamod och lugn startade i New York