Fråga yogalärarna

Fråga:
Hur ser ni på den saken att det är flera människor som har haft dåliga upplevelser av yoga, speciellt Hatha och Kundaliniyoga? Att dom har sett och känt demoner som kommer in i deras kroppar och att dom har fått psykoser. Jag själv älskar yoga och utför yoga, b.la Ashtanga men även Kundalini och Hatha yoga och jag själv har bara haft väldigt positiva upplevelser men sen så har jag också märkt av yogans otroligt starka effekter och jag har kunnat känna mig ”hög” efter ett yoga pass, men enbart fylld av lycka och kärlek. Jag är inte religiös och innan jag började med yoga trodde jag inte på något andligt men nu efter att ha hållit på med yoga ett tag och läst på om det har jag börjat tänka och känna att det finns något gudomligt i oss alla som knyter oss samman, med varandra, djuren och naturen.

Jag vet inte vad jag ska tro med det här som jag läser att ganska många människor har fått så dåliga upplevelser genom yoga, egentligen så har jag väldigt svårt att tro att det kan bero på yogan men så får man ju heller inte glömma att yoga faktiskt är en spirituell akt och att världen både består av mörker och ljus…
Jag var även på Bali och tränade Kundaliniyoga med en lärare som har över 20 års erfarenhet inom just Kundaliniyoga och även hon sa att yoga faktiskt inte är för alla och att Kundaliniyoga är otroligt starkt om man utför det rätt.

Det finns även folk som har har gått igenom samma hemska upplevelse när dom har fått reiki-healing. Så det verkar ju vara något när man löser upp blockeringar i energisystemen och släpper loss den stora inneliggande kraft som finns i oss människor att det då för vissa går snett? Att deras nervsystem får en chock eller något? Är det att dom inte är redo för det? Och hur vet man då vem som är redo och inte?

Det kommer krävas lite mer för att skrämma mig ifrån att träna yoga men jag har ändå stor respekt för vår kropp och den kraft som finns i oss. Ni verkar väldigt pålästa och kunniga och jag skulle gärna vilja höra er åsikt.

Namasté

Svar:
Ska försöka svara på din fråga. Har själv gått en 2-årig utbildning i kundaliniyoga och träffat många internationella yogalärare som i sin tur reser runt hela världen och lärt ut kundaliniyoga till tusentals människor. Jag har även varit omgiven av kundaliniyogisar under många år och aldrig hört någon som upplevt något som du beskriver. Det jag lärt mig är att kundalinyoga är en kraftull form av yoga – om man vill jobba med sig själv och att det är viktigt att följa instruktionerna.

Yogi Bhajan, som tog kundaliniyogan till väst har utvecklat ”färdiga” pass, och man ska följa dem. Men börjar man experimentera och leka själv och samtidigt är ostabil och redan kanske har psykiska problem eller på något sätt är väldigt medial kan det säkert påverka. Man kan ju aldrig säga aldrig, alla människor är ju unika

Jag vet att Göran Boll som lärt ut kundaliniyoga i typ 20 år och till säkert 100,000 människor sagt att han inte har någon erfarenhet av att det är farligt heller! Medicinsk Yoga som är utvecklat från Kundaliniyoga finns på mer än 100 sjukhus och Vårdcentraler i Sverige och Norge numera, där den används på både hjärt och cancerpatienter med väldigt goda resultat.

Reiki-healing, jag har även gått steg ett och två i reiki och har bara positiva upplevelser därifrån också.

Så, för att sammanfatta: Jag tror inte att det är farligt med yoga men att man ändå ska visa respekt för denna 5000-åriga kunskap och utöva den som mästarna har lärt oss. Är man orolig tycker jag man ska börja långsamt och försiktigt, några minuter kanske räcker. Långa djupa andetag, lite ryggflex och mjuka övningar och sedan gå vidare om det känns okej. Kanske vänta med eldandning och att hålla positionerna en längre stund. Gå regelbundet eller ha kontakt med en yogalärare som du känner förtroende till som kan guida dig rätt. Eller börja med en annan yogaform där man jobbar med mer kroppen, exempelvis någon vinyasastil eller iyengaryoga.

Lycka till!

Föregående artikelRecept på raw blåbärs & nässelbollar
Nästa artikelYogastudios & lokaler för yoga sökes

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.