Yoga för nybörjare, har du några tips?

Hejsan!

Jag lever nu ett relativt ohälsosamt liv. Tränar inget och äter dåligt. Detta vill jag dock ändra på, gå ner i vikt mm. Problemet jag upplever är att jag har lite tid. Fick då tipset att yoga kunde vara något för mig.
Är absolut nybörjare som vill börja på egen hand, har nog inget annat val tyvärr. Finns det några bra böcker du skulle kunna tipsa om? Känner mig osäker på yoga form då jag både vill träna pga vikt samt att jag är ganska stressad och behöver meditera.

Tack för all hjälp! // Mvh Fredrik Svensson

 

Hej Fredrik,

Jag tror absolut att yoga kan vara något för dig. Och hur mycket tid som du vill lägga på det är helt upp till dig. Det är fantastiskt med yogan på så sätt att man kan lägga alltifrån några minuter till timmar om dagen. Och många märker av skillnaden ganska fort. Till en början kanske 15 minuter om dagen är en bra början. Man brukar prata om att det viktigaste är regelbundenhet. Så det är viktigare att göra en kortare stund om dagen än en timme i veckan.

Yogaböcker för nybörjare

Du vill ha tips på böcker för nybörjare och jag kan rekommendera dig några. Men vilka beror lite på vilken stil som du tror kommer passa dig bäst.  Då hade det blivit enklare att rekommendera böcker och skivor. Det bästa vore om du hade möjlighet att prova på lite yogapass nu i augusti när många yogalärare och yogastudios har prova på veckor.

Yoga på Youtube

Böcker är bra om man vill läsa, men är man trött och ofokuserad kan det vara lättare att bara sätta igång en dvd. Det finns några filmer på Youtube som är bra. Men det finns även där en uppsjö och beror på vilken stil som man känner passar en. Här är en klass som jag tycker är ganska skön, en hel del rörelser där man utgår från solhälsningarna. Mycket rörelser och ett jämt flöde som är bra om man vill få igång kroppen (och träning är ju alltid bra för matsmältningen).  En vinyasa klass på Youtube för att öppna upp höfterna

Yoga hemma på nätet

Det finns även en fantastisk webbsida som heter Yogaglo, om du har internet kan du träna alla möjliga yogastilar och välja hur långt pass du vill köra. Det kostar omkring 120 kr i månaden men tror att man fortfarande får prova på gratis i 10-14 dagar. Ett alternativ om du vill testa dig fram för att hitta rätt yogaform.

Lugnare form av yoga

Vill du kanske jobba lugnare, och fokusera på den andliga aspekten eller din personlig utveckling kanske kundaliniyoga eller medicinsk yoga (som nu kallas mediyoga) kan vara något för dig. Du skriver att du vill gå ner i vikt, i denna yogaformen kan många pass vara ganska lugna och meditativa, medans andra pass kräver mycket uthållighet. Däremot är denna yogaformen fantastisk om du känner dig stressad. Att bara andas i 11 minuter kan göra en stor skillnad. En av mina första lärare gör skivor som han säljer på sin hemsida som jag kan rekommendera. Hans hemsida och skivor hittar du på medicinskyoga.se.

Josephine Selanders Viryayoga

Sedan finns den en tjej som heter Josephine Selander, hon har en form av yoga som kallas för Viryayoga. Hon har även gjort en bok som kommer tillsammans med en skiva som är fin. De kan kan jag också varmt rekommendera. Kolla in hennes bok på adlibris. Välj dock den som har en skiva med. Denna kan nog fungera för dig om du gillar youtube klippet ovan, de stilarna liknar varandra.

Baron Baptiste Poweryoga

En annan kille som är känd i yogavärlden och som många killar som vill komma i form gillar heter Baron Baptiste, han har också en del skivor som du kan beställa på nätet. Lite hårdare yoga, som kallas för poweryoga, vilket är den som de flesta gym har. Mycket fokus på det fysiska men han lägger även in de djupare aspekterna på sitt sätt.

Viktigt med en ”riktig” yogalärare

Men sedan är det ju alltid så att det är viktigt att ha en yogalärare nära till hands. Även om du börjar yoga själv, och det verkar okej rekommenderar jag att ta klasser någon gång ibland. Bara för att se så att du gör övningarna rätt och inte skadar dig, det kan hända. Känns det jobbigt med stora klasser så rekommenderar jag en privatklass, av en bra lärare. (maila mig vart du bor om du vill ha namn)

Vill du ha mer tips så får du hör av dig. Det finns ju en uppsjö med böcker och Dvd:er från olika yogalärare på marknaden.

Lycka till!

 

 

 

Previous articleVeckans finaste yogabild
Next articleTävla och vinn Yogapaws ”the yoga mat you wear”