Frågor & Svar Blandade frågor

Är det svårt att få jobb som yogalärare?

FRÅGA:

Hej Leia!

Tycker er sida är så fantastisk! Jag funderar på att utbilda mig till yoga lärare. Men som jag förstått är det väldigt svårt att få jobb efter en 200h utbildning? Stämmer detta? Hur ska man gå till väga? För jag vill absolut gå mer än bara 200h men man måste ju börja någonstans. Så ska man bara gå den första utbildningen och sen förvänta sig att man inte får något jobb eller hur fungerar det?

Tack så jätte mycket på förhand.  Hälsningar Ylva!

SVAR:

Hejsan Ylva,

Tack så mycket, snälla du. För att verkligen kunna ge dig ett riktigt bra svar så har jag kontaktat SATS, Nordic Wellness, Worldclass, Hagabadet, Estelle som driver yogastudion Yogayama och Göran Boll som har grundat MediYoga.

Är det svårt att få jobb som yogalärare efter en 200h utbildning?

Först och främst tror jag precis som de flesta av de jag frågat, att det är lättare idag, även om konkurrensen är större finns det också en stor efterfrågan – som bara verkar växa och växa. Sedan beror det ju också på om du vill ha någon enstaka yogaklass per vecka eller om du letar efter fulltid sysselsättning. Och om du vill ha jobb på en yogastudio eller ett gym. Att få en yogaklass på ett gym någon gång i veckan efter en 200h utbildning kan nog vara ganska enkelt tror jag. Själv fick jag jobb på gym med en gång efter min utbildning (dock var lönen 150 kr i timmen men det var snart 10 år sen.)

Göran Boll, MediYoga säger så här:

”Det har blivit allt lättare att kunna jobba som yogalärare. Intresset för att utöva yoga har ökat dramatiskt de senaste 15 åren. 2000 fanns inte yoga på gym, inte på Friskis och Svettis, det började så smått erbjudas på en del arbetsplatser. Idag finns yoga på många arbetsplatser, på alla gym och nästan alla F&S. Yoga finns i skolor och på äldreboenden, inom vården, idrottsklubbar och i förvaret. Man kan yoga i många kyrkor och det finns oerhört många fler yogacenter idag än det fanns 2000. Lycka till!”

Magnus Wilhelmsson, VD, Nordic Wellness säger så här:

”Jag skulle säga att det är lätt att få jobb som yogainstruktör, men som med allt annat så beror det på om man är bra och lönebiten. Det är ju ett bra intresse för yoga på våra klubbar och ansökningar från olika håll så det jobbar vi med löpande.”

Mari Winarve, SATS säger så här:

”Vi på SATS eftersträvar att ha de bästa instruktörerna på marknaden så om du är en riktigt duktig instruktör så finns det alltid behov av anställning. För att få anställning på SATS behöver du ha adekvat utbildning, gärna ex SAFE Yoga licens,  Yoga Alliance certifikat eller liknande. Sedan behöver du genomgå en audition ( träningsträff). Om du klarar denna så blir du kontaktad av något av våra center för en anställningsintervju. Om allt känns bra så blir du sedan anställd. Vi anställer idag ca 15-30 stycken nya yogainstruktörer/år.”

Anna-Karin Wikström, Worldclass säger så här:

”Jag får in många ansökningar från just yogalärare/instruktörer. Den senaste månaden har jag säkert fått in ett 10 tal ansökningar. Jag märker en tydlig förändring här, det är väldigt många fler som utbildar sig till yogalärare idag än för några år sedan vilket innebär att jag får in fler ansökningar också. Det här speglar väl rätt väl det faktum att yogan växer sig större i samhället och fler söker sig till den. Både på olika yogastudios och på träningsanläggningar/gym. Det sistnämnda, att yogan växer samt att efterfrågan ökar gör att det finns en hel del jobb att få. Sedan får man skilja på om man vill ha någon enstaka yogaklass per vecka eller om man letar efter fulltid sysselsättning. Det förstnämnda är mycket lättare än det sista.”

Estelle Nordenfalk, Yogayama säger så här:

”Nästan alla som går vår yogalärareutbildning som vill börja undervisa lyckas faktiskt få jobb. Går man utbildning hos oss får man möjlighet att hålla speciella TT klasser på vårt schema och även assistera på klasser. Det gäller ju som nyutexad lärare att få så mycket erfarenhet som möjligt, det är ju otroligt viktigt.Vi får mycket förfrågningar om att få ha klasser hos oss, flera varje vecka. Som i alla branscher, är du välutbildad och har lång erfarenhet av att leda klasser så är chanserna stora att du får jobb, är du nyare lärare behöver du visa att du verkligen vill och kan. Börja med att assistera, fortsätt vidareutbilda dig, försök skaffa dig erfarenhet på alla sätt du kan genom tex ha klasser på jobbet, för kompisar etc. Sist kommer det ju såklart ner till hur förankrad kunskapen är i dig själv.

Helene Johansson, Hagabadet säger så här:

”Efterfrågan på duktiga, välutbildade och erfarna yogalärare har snarare ökat än minskat. Fler och fler hittar till yogan som både träningsform och livsstil, fler och fler är de klubbar och anläggningar som lägger till yoga i sitt utbud. Yogaresor, korta och längre kurser samt individuell yogapraktik ökar. Som klubbägare så letar vi efter personligheter med gedigen erfarenhet och kunskap. Jag letar efter person med passion och energi där man ser glädjen i att leda andra i ögonen. Du ska vara yogalärare för att du vill guida andra in i yogavärlden INTE för att yoga själv samtidigt. Drivkraften är att sprida mer yoga till fler.

Att vara kreativ inte bara i sin yoga-praktik utan även vara flexibel i form av samarbeten, arbeta i team, vad man kan göra både på mattan och utanför. Vara lika glad och aktiv att göra nybörjar-yoga som att ta emot de mest avancerade. De som med glädje lyfter andra yogalärare och hjälper elever vidare till andra former ger energi. Hitta rätt genom att ringa upp klubbar du vill jobba på. Våga visa upp dig och erbjud dig att ha klasser på prov. Lär känna den klubben du ska jobba på – vad står de för, vad vill de med sin yoga? Bli en del i teamet som leder klasser/kurser oavsett om andra leder andra träningsformer eller yogaklasser. Som ny lärare så försök utsätta dig för att leda så mycket du kan. Övning ger färdighet. Och oftast kan du mer än deltagarna i alla fall.

Jag brukar säga att ”Alla kan inte göra allt med alla kan göra något”. Lite så ser jag på yoga och världen. Med lite mer yoga-filosofi så blir världen lite bättre varje dag. Genom att jobba med yoga eller att yoga tror jag gör världen lite bättre.”

Hur ska man gå tillväga?

Jag tycker absolut du ska gå utbildningen och förvänta dig att få jobb som yogalärare på något ställe någon gång i veckan. En 200h timmars utbildning är en jättebra början. Försök att slänga ut lite trådar och ansökningar till gym och studios där du bor så fort du känner att du kan. Om du inte får en fast yogaklass som är din med en gång kan du kanske hoppa in vid behov och sedan satsa på att hoppas att du får några fasta yogaklasser efter hand.

Det här med vidareutbildning…Jag tror mycket på det här med att om du under utbildningen verkligen inser att du brinner för det här med att undervisa och yogan så är det naturligt att fortsätta att utbilda sig. Man behöver ju förnya sig och få nya kunskaper hela tiden – man blir aldrig fullärd.

Om du känner att det är det som ditt hjärta vill göra så tror jag garanterat att du kommer att lyckas att fixa ett jobb som yogalärare. Eller kanske det leder dig någon annanstans. Kanske blir det ännu bättre än du vågat hoppats på!

Läs gärna:

”Yogalärare – nya drömjobbet enligt CNN”
”Vad tjänar en yogainstruktör?”.
”Kan man försörja sig som yogalärare”

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version