Är det ok att som yogi sträva mot att bli mer avancerad i sin praktik?

0
11

Jag tror att ganska många av oss skulle vilja kunna göra någon av alla coola yogaposer vi ser överallt i yogatidsskrifter, reklam, på facebook och instagram.

 

Är det okej att i sin praktik sträva mot att kunna utföra mer avancerade poser? Är det okej för någon som vill kunna gå ner i hanumanasana (spagat) att fokusera sin praktik på att stretcha hamstrings och höftböjare för att nå dit? Får man i sin yoga utmana sin kropps kapacitet och ge sig själv en klapp på axeln när man ”klarar” en pose?

Är det våra egon som talar och vill definiera oss som människa utifrån vad vi gör snarare än vad vi är? Lägger vi en värdering i att den som kan gå upp i ett handstående är en bättre yogi än någon som inte når ner till golvet när den böjer sig framåt? Vad spelar det egentligen för roll vad vi kan göra för poser på mattan?

För mig handlar yogan om självacceptans och att älska sig själv och finna sin inre styrka. Att acceptera och älska sig själv oavsett vad kroppen kan, eller inte kan göra. Att bara vara i en pose och andas. Utan att försöka tvinga kroppen till något, eller jämföra sig med någon annan. Utan att känna sig sämre eller bättre beroende på ens fysiska kapacitet.

Med det sagt vill jag också framföra hur kul jag tycker det är att utvecklas och att ”leka” med olika asanas. Yoga är en stor gåva att ge till sin kropp, och det är magiskt vilka fysiska förändringar som kan ske. Både när det kommer till styrka, rörlighet och balans.

Natarajasana; 6 veckors skillnad
Det är 6 veckor mellan bilderna ovan. Trodde inte jag skulle komma i närheten av att nå foten men ”you will never know your limits unless you push yourself to them”

 

 

Jag gillar att fota min praktik, yoga är så otroligt vackert och att se tillbaka på hur det såg ut för ett halvår sen jämfört med idag gör mig ödmjuk och stolt.

 

Skillnaden i min brygga både syns och känns
Skillnaden i min brygga både syns och känns, men det har inte gjort mig till en bättre eller lyckligare människa… 😉

 

Ta med dig det du gör på mattan ut i verkligheten, det som verkade omöjligt igår, kan bli din verklighet idag! Och om vi kan genomgå dessa förändringar på mattan, vad kan vi då få gjort i verkligheten?! Endast du sätter dina gränser!

Det vore jätteintressant att höra din åsikt i ämnet! Du kanske har svar på någon av frågorna ovan? Maila mig gärna din synpunkt på jenniferannaeriksson@facebook.com
Med Kärlek! /

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.