Grundaren av Satyananda Yoga: Swami Satyananda Saraswati

Under de senaste åren har flera yogalärare och gurus anklagats för att ha missbrukat sina positioner och utnyttjat sina elever och lärljungar. Några av de kända yogalärarna är Kausthaub Desikachar, Bikram Choudhury och John Friend. Denna gång undersöks det vad som har hänt på ett ashram inom Satyananda yoga i Australien.

Satyananda yoga är en välkänd yogaform som finns runt om i hela världen. Grundaren Swami Satyananda Saraswati (på bilden ovan avled 2009) som grundade Bihar School of Yoga 1964, var en stor guru inom yogan. Han reste runt hela världen och skrev över 80 böcker. Nu i början av december vittnade nio kvinnor (som då var barn) att de blivit sexuellt utnyttjade på Mangrove Yoga Ashram, Satyananda Ashram i New South Wales, Australien under 1970- och 1980-talet. Nu utreds vad som hänt mellan 1974 och 2014 på centret.

Redan 1989 dömdes en man som hette Swami Akhandananda Saraswati, en elev inom Satyananda Yoga rörelsen till fängelse för sexuella övergrepp, varav om jag förstått det rätt dessa nio kvinnor varit inblandade. Det har inte kommit fram någon information om övergrepp den senaste tiden men utreds som sagt just nu. Sex av de nio offren har begärt ekonomisk kompensation på 1 miljoner dollar var.

Det är verkligen hemskt att detta förekommer inom yogavärlden, men det tar också ner gurus och lärare från piedestalen som många sätter dem på, något vi verkligen behöver. Jag hoppas verkligen att detta skapar ännu mer medvetenhet bland alla yogisar och yogalärare runt om i världen, att det leder till mindre maktmissbruk och mer medvetna och vakna yogisar.

Läs mer på Australien’s Royal Commission into Institutional

Bild: Lånad från Satyanandayoga sida

Föregående artikelRaw pepparkaksklubbor med apelsinchoklad
Nästa artikelFN godkände Internationella Yogadagen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.