Anjali mudra – för balans och meditativt tillstånd

Anjali MudraÄr du en van yogautövare är du välbekant med Anjali mudra men även du som bara varit på några enstaka klasser känner säkert till denna handposition. Anjali mudra förekommer ofta i början eller slutet av en yogaklass tillsammans med ordet Namaste, i yogapositioner som mountainpose (tadasana ) eller trädet (vrksasana) och ibland under solhälsningarna.
Anjali= offra, erbjuda

Anjali mudra är en handposition som symboliserar hängivenhet, kärlek och vördnad. Den är även en vanlig syn runt om i Asien på statyer och bilder inom hinduismen och buddhismen.

Anjali betyder att offra och i Indien är Anjali mudra en vanlig syn tillsammans med ordet Namaste när man hälsar på någon. Namaste betyder ungefär: det gudomliga i mig bugar sig till det gudomliga inom dig. Anjali Mudra ses inom yogan även ofta som ett uttryck för detta.

Effekter av Anjali mudra:
Den sägs lugna sinnet och ge harmoni, balans och inre frid. Att föra handflatorna samman aktiverar och balanserar hjärnhalvorna, den kvinnliga och manliga delen, den logiska och intuitiva, den fysiska och mentala delen av oss. Den sägs också lättare kunna föra oss in i ett meditativt tillstånd och även vara en symbol för tacksamhet.

Så här gör du:
1. Sitt i lätt meditationsställning eller en annan bekväm sittande position. Sträck på dig lite och se om du kan förlänga ryggraden och nacken några millimeter till.

2. För samman handflatorna framför hjärtat och låt tummen vila mot bröstbenet. Mjukna i händerna och ansiktet.

3. Dra tillbaka skulderbladen, ner på ryggen och öppna upp bröstet.

4. Andas långa djupa andetag, fokusera på området där händerna möts och sitt i 5 minuter till att börja med.

Previous articleSluta sträva efter det perfekta livet och bli lyckligare
Next articleBilder från Sivanandaashram, Neyyar Dam, Indien