Home Yogaformer Acroyoga skapar tillit, närhet och lekfullhet

Acroyoga skapar tillit, närhet och lekfullhet

Acroyoga är en ny yogaform (2003) som snabbt vuxit i popularitet. Grundarna av acroyoga är Jason Nemer och Jenny Sauer-Klein. Acroyoga blandar yoga, akrobatik och thaimassage för att odla tillit, närhet och lekfullhet.

Acroyoga skiljer sig från traditionell yoga genom att de flesta moment genomförs två och två eller i grupp. Ett typiskt acroyogapass kan bestå av en cirkelceremoni, enskild yoga med så kallad ”mirroring” där man speglar sin partners yogarörelser, en partneryogasekvens, partnerakrobatik och flygande yoga med avslutande thaimassage.

Att flyga och yoga
Mest känd är acroyogan för den så kallade ”flygande yoga” (även kallad” antigravitations-yoga”). I den flygande yogan ligger en person på golvet och har den andra personen på sina fötter. Den som ligger på golvet kallas för bas och den som ligger på fötterna kallas för flygplan eller bara ”flyer”. I början och inför svårare övningar brukar det också finnas en tredje person med, en ”spotter”, som har som uppgift att hjälpa till och kolla säkerheten.

Flygande yoga finns i två former
1.Terapeutisk flygande yoga kan de flesta delta på. Fokus ligger på thaimassage och den terapeutiska yogan är bland annat bra för ryggbesvär och för att förlänga ryggraden.
2.Akrobatiska flygande yoga eller flygande flow. Här ligger betoningen på samarbete, utmaning och uppvisning.

Acroyoga är på så sätt tillgängligt både för den som inte har någon större erfarenhet av yoga samtidigt som den innehåller gott om utmaningar för den mer erfarne. Det är inte svårt att förstå varför acroyoga har blivit så populärt. Flygande yoga utmanar rädslor, är fantastiskt roligt och skönt och ger dig vingar.

Acroyoga i Sverige
Acroyoga Stockholm har regelbundet klaser och workshops i acroyoga.

Till grundarnas hemsida>>

På bilden: Anja från Yogabuddhi och grundaren Jason