A Path with Heart

0
5
Apath With Heart

Så heter en bok jag läser just nu. Den är skriven av Jack Kornfield och är en av flera intressanta böcker jag läser som en del av en yogautbildning jag går här i New York. I den står bland annat att grundprincipen i spirituell utveckling är att problem i sig, är själva vägen till vishet, klarhet och vägen till vårt hjärta.

Men vad har spirituell utveckling med yoga att göra, kanske man undrar. Särskilt om man är ny på yoga. Det var min erfarenhet i alla fall. Min första yoga klass hade mycket lite med spiritualitet att göra. För mig var det bara den fysiska tröttheten som gjorde att jag kom tillbaka till mattan. Men yoga handlar mycket mer om att odla en inre självkännedom än vad någon yoga position betyder i sig. Det är ett sätt att lära känna sig själva och få tillgång till sin källa av inspiration, intuition, kreativitet och kärlek. En del kallar det spiritualitet. Det kan ta sig an på olika sätt, men vare sig man är medveten om det eller inte så förändrar yogan perspektivet på mycket hur vi ser på saker. Yogan hjälper oss komma ihåg det vi redan vet, men glömt bort på vägen genom livet. På yogamattan möter vi oss själva. Utan filter. Och hur vi agerar när vi befinner oss i en utmanande situation på yogamattan talar om för oss vem vi är. Det speglar vårt liv. Och i den utmaningen finns en värdefull möjlighet till utveckling och kunskap om oss själva som förändrar hur vi ser på saker och ting. Det är vår yogaträning.

ApathWithHeartJack Kornfield skriver att de svårigheter vi möter är en form av transformation. Vi går igenom svårigheten och kommer ut på andra sidan med en ny erfarenhet. Alla möter vi svårigheter av olika slag genom livet. Stora som små. Yogamattan är en säker plats där vi har möjlighet att träna på att vända ett problem till en lärdom och genom det få ett bredare perspektiv på livet. På mattan kan det tex innebära att det uppstår en konflikt mellan vad vår kropp är redo att utföra för yogapositioner, i vilken takt och på vilket sätt, och vad vi förväntar oss att den gör. Och hur vi reagerar i den situationen är själva yogaträningen. Springer vi ifrån utmaningen eller lyssnar vi på vad kroppen egentligen behöver? Så på detta sätt lär vi känna oss själva bättre. Och med denna kunskap kan vi  göra val som bidrar vårt välmående och hjälper oss växa. Igen, små som stora val. Vi går från problem till möjlighet. En transformation.

Under drygt en månad har jag befunnit mig i New York. På mitt egna äventyr som bjuder på sina doser av utmaningar. Yogan kom in i mitt liv för över tio år sedan, och har under åren utvecklats och förändrats till det jag gör idag. Yogan är mitt högsta intresse, min huvudsakliga träningsform, och mitt arbete. Den är en del av den jag är och hjälpt mig bli bättre på att lyssna på mitt hjärtats röst, och göra verklighet av mina önskningar. Den här gången har yogan tagit mig ända hit. Till New York. Och mitt i bullret av Manhattans trafik finns oaser av studios som erbjuder ett av världens högsta kvalitet av yoga. Vi är redan halvvägs igenom utbildningen, men jag ser fram emot de kommande veckorna. Det finns mycket att uppleva, lära och jag önskar tiden kunde stå stilla ett slag.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.