7 tips på hur du få till att yoga hemma med barnen -Titta på mig! Titta nu då! Kan vi rita nu? Snääälllla!!
Barnen ropar efter din uppmärksamhet och du själv känner dig stressad att komma igång med middagen. Känner du igen dig? Vardagen med allt från förskolelämningar till godnattsageläsning är utmanande. Någonstans där emellan finns jobb, egentid och relationer som också ska tas omhand. Hur kan det då vara möjligt att yoga med barnen mitt i allt det här? Här delar barnyogaläraren Julia Fredäng med sig av sina bästa tips på hur du får till yogan.

1. Varför ska man yoga hemma med barnen?
Det allra viktigaste är din motivation. Varför vill du yoga med barnen? Troligtvis handlar det om att ni får en mysig stund tillsammans och umgås på ett nytt sätt som dessutom har en rad positiva effekter på kroppen och sinnet. Eller kanske är det av en helt annan anledning du skulle vilja få till yoga med barnen? Fundera på din motivation och skriv ner den.

2. Tid
Yoga med barn hemma innebär sällan att man får till ett pass på 30-45 minuter. Gör många och korta positioner om 5 minuter eller till och med 30 sekunder fördelat över veckan så blir det istället något barnet känner igen. Fler tillfällen kan ge mer för barnet än en isolerad stund med bara yoga.

7 tips på hur du få till att yoga hemma med barnen3. Plats och rum
Yogamattan är ett fantastiskt hjälpmedel. Men begränsa dig inte vid mattan eller att yogan ska utföras på en viss plats. Sträck på er i sängen på morgonen och lek att ni är gräshoppor (ligg på mage och sträck ut armarna, lyft upp både armar och ben samtidigt). Innan badet på kvällen, testa balansen på badrumsgolvet i trädets position (stå på ett ben och vila det andra på den fot du står på, sträck armarna åt sidan som ett träd).

4. Gör samma saker på nytt sätt
Hur ser era vardagskvällar ut? Fundera på tillfällen under den gemensamma tiden där yoga kan få plats. Kanske går det att yoga till godnattsagan? Eller kan sagan bytas ut mot yogamassage ibland? Läs sagan samtidigt som du gör massage på barnets rygg. Låt massagen spegla händelserna i boken.

5. Sagoyoga
Om det är brist på kreativitet som hindrar dig från att hitta på egna yogapositioner finns det mycket inspiration att hämta från böcker. Mitt bästa tips just nu är Hästfesten av Grethe Rottböll och Lisen Adbåge. Boken berättar om tio vilda hästar med speciella egenskaper som är lätta att yoga till. Klättra ner för hustaket (klättra i luften) som Rataplan eller gör båten (sitt på rumpan och lyft benen i luften, kanske kan du också släppa armarna) som Silver sitter i.

6. Släpp prestationen
Alla gånger du föreslår att du och ditt barn ska yoga ihop kommer inte vara lyckade. Barnet kanske inte vill alls, blir arg eller vill göra annat. Låt det vara ok. Ju mer du pratar yoga, visar att du vill yoga tillsammans med ditt barn desto större sannolikhet att barnet också kommer att vilja. Men det kan ta tid. Så tålamod krävs!

7 tips på hur du få till att yoga hemma med barnen7. Ha kul!
Mitt allra viktigaste tips. Det ska vara roligt att yoga så gör yogan med barnen lekfull. Låt barnen vara din inspirationskälla. När de säger titta, här! Så gör det, kanske är det en liten insekt barnet vill visa dig. Använd det och gör en yogaposition som liknar insekten, eller fråga barnet hur den skulle göra insekten till en yogaposition. Barnet kommer älska att få visa dig nya positioner och ni kommer garanterat ha en jätterolig stund tillsammans.

Och får ni ändå inte till det så gå en yogakurs tillsammans med ditt barn!
Då får ni garanterat tid, rum och plats för yogan samtidigt som ni har roligt tillsammans!  Julia Fredäng håller yogakurser för barn och familjer under namnet YogaSaga. Mer info finns på yogasaga.se Ny kursstart är den 11 oktober, begränsat antal platser. Välkomna!

Fotograf: Toni Luukkonen

Föregående artikelVad forskare tycker om Bikramyoga
Nästa artikelVilken yoga ska jag välja?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.