5 yogaövningar som kan förbättra din löpning

Yoga för löpare - 5 övningar för dig som springer. Foto: IstockLöpare dras ofta med stela muskler i vader, rygg och höfter. Yoga kan fungera som uppvärmning, stretch eller kompletterande träning. Yoga kan också användas som en termometer, ett sätt att kolla hur bra kroppen mår och vad du behöver göra mer av. Här delar yogaläraren Åsa Åhman med sig av fem enkla övningar som kan förbättra din löpning.

Åsa rekommenderar alla löpare att regelbundet göra en kort yoga sekvens där alla stora muskelgrupper utmanas på något sätt. Det blir som ett sätt att hålla koll på kroppens status utöver din kilometertid etc. Hur då kanske du undrar? Övningarna blir som din yoga-termometer, gör du en kort yogasekvens och t ex märker att dina lårs baksidor är stelare än vanligt så behöver du förmodligen lägga in just några fler framåtfällningar i din träning eller stretch framöver.

Enkla bakåtböjare och rundningar för bättre andning
En annan viktig sak är att inte glömma bort ryggen. Ska du springa bra behöver du andas bra. Bakåtböjningar är inte något man vanligtvis gör, och oftast inte alls när man löptränar. Lägg till enkla bakåtböjningar och rundningar av ryggen i din uppvärmning för att kunna andas – och därmed springa – bättre. Gör övningarna i takt med din andning:

2

 

Uppvärmningsövning 1

Gör så här: Andas in och böj ryggen bakåt. Ta med armarna, böjda som en Lucky Luke-kaktus, för att lättare få bak axlarna och en större böj i bröstryggen. Tänk på att inte svanka för mycket, särskilt om du har problem med nedre delen av ryggen.

 

 

1Uppvärmningsövning 2

Gör så här: Andas ut och gör sen ryggen rund som en arg katt, skjut rygg, svansen ner, magen in och skulderbladen isär. Vik in hakan så hela ryggraden kommer med. Fortsätt i långsam takt att göra denna och förgående övning några gånger tills ryggen mjuknat lite.

 

 

 

 

 

4Yoga för lår och höfter
Framsidan av låret och höften är muskler som tränas mycket när man springer, och därför också gärna blir korta och stela. Tappar du spänsten tappar du styrka – därför kan det vara bra att hålla denna del av kroppen mjuk.

Övning 1 för framsida lår

Gör så här: Utgå från en planka med raka armar. Kliv fram med höger fot så att tårna kommer i linje med fingrarna. Sänk ner det bakre knät på golvet och sträck ut den bakre foten. Dra ner svanskotan och lyft upp nedre delen av magen. Lyft upp bröstet, blicken och armarna. Stannar här och andas en stund. För att det ska kännas mer, tänk dig att du pressar knäna bort från varandra. Upprepa sen med vänster fot fram.

Yoga för löpare. Övning 2: lite djupare övning för framsida lår
För att komma åt framsidan av låret mer behöver vi böja mer i knäleden. Antingen gör du det på golvet eller mot en vägg.

Gör så här: utgå från positionen innan. Ta sen tag om den bakre foten med motsatt hand, sätt ner den andra handen i golvet och vrid dig mot det främre benet. Känns det ok kan man tom lägga ner den främre underarmen mot golvet, annars struntar man i det. Stanna några andetag innan du byter sida. Tänk på att vrida ordentligt i ryggen, överallt där du har revben, som om hjärtat sökte sig upp mot taket. Dra bak den övre axeln ordentligt.

3Övning 3: avancerad variant för höfter och lår:
Om du har tillgång till en vägg och vill komma ännu djupare in i stretchen på framsidan av låret kan du göra denna övningen.

Gör så här: Sätt dig med ryggen mot en vägg. Kila in höger knä in mot väggen, där golv och vägg möts. Se till att smalbenet på väggen pekar rakt upp och att pektån (2:a tån) följer smalbenets riktning. Tryck tånaglarna in i väggen så du håller energi och närvaro i benet. Sätt i vänster fot i golvet framför dig. Håll överkroppen framåtlutad först och tryck rumpan så långt bak mot väggen som du kan. Tänk dig att höger häl vill komma dikt ann mot höger höfts utsida. När du inte kan komma längre bak med rumpan drar du ner svanskotan och lyfter upp nedre delen av magen, lyft upp överkroppen och se hur nära väggen du kan komma med ryggen. Stanna en stund och andas innan du byter sida. Brukar skämtsamt kallas för ”everybody’s favorite pose” eftersom den känns duktigt på de allra flesta.

Om Åsa Åhman

Åsa gick sin första lärarutbildning 2006 på It’s Yoga i San Fransisco och är ERYT i Ashtanga Vinyasa yoga. Redan samma år hittade hon också Anusarayoga och har sedan dess fortsatt att utbilda sig inom den yogaformen och andra. Hon drivs av en lust att förstå och gillar att dela vidare det hon lärt sig, på ett enkelt och avslappnat sätt. Åsa utbildar yogalärare på SAFE och Nordiska Yogainstitutet samt håller egna klasser och workshops. Den 19/10 kör hon ”Yoga för löpare”. Läs mer på www.shri.se/workshops.htm.

Previous articleGalen yogalärare i filmen Couples Retreat
Next articleThe Golden Guru ger Sharon ny livsstil med yoga