5 tips till yogalärare för yoga vid självskadebeteende

Yoga vid sjalvskadebeteende - Mandella Bjerking-Raeder. Foto: Tomas NilssonSom yogalärare möter man många olika sorters människor med olika behov och på olika platser i livet. Det är inte alltid enkelt att guida och ge råd. Vad gör man egentligen om man har en yogaklass och en elev med självskadebeteende? Här ger yogalärare Mandella Bjerking-Raeder som har mångårig erfarenhet sina bästa tips. 

1. Under undervisningen kan du tänka särskilt på din approach. Att lyfta fram att yoga är utan prestation och framförallt för att möta oss själva.

2. Öppna upp för och var tydlig med att välkomna att vila mitt i klassen.

3. Bland de som har självskadebeteende finns oftast mycket prestationsångest och de blir lätt besvikna på sig själva. Vara tydlig med att inte ställa höga krav, fokusera på mötet med dig själv, än på perfekta positioner.

4. Skapa en kärleksfull atmosfär.

5. Förvarna i slutet eller början av klassen att yoga kan väcka starka känslor som har tryckts ner. Prata om det öppet redan från början och ge tips på hur man kan göra om det kommer upp, exempelvis lägga en hand på magen och andas. Och påminn om att det bara är en känsla som behöver få komma upp och ut. Man kan beskriva det som fönster som har varit stängda till kvava rum och yogan får fönstren att öppnas och det vädras ur och det blir en skönare känsla efteråt.

Tips på mer läsning: 
Frisk från anorexi med yoga

Vill du veta mer eller komma i kontakt med Mandella?
Hon finns i Stockholm och håller både kurser (yoga vid ätstörningar och terapuetisk yoga), föreläsningar, workshops och privatlektioner. Du når henne på info@yogamandella.se eller via hennes hemsida yogamandella.se

Previous articleYogamattor + konst = sant
Next articleFynda yogakläder hos Saprema