4 tips för att bli bättre på att undervisa yoga

Yogaläraren Martina DavitkovaDet viktigaste att komma ihåg som yogalärare är att det du har att förmedla är unikt på alla sätt. Allting du får erfara är sådant du kan hantera. Led från hjärtat, säger yogaläraren Martina Davitkova. Här ger hon sina bästa tips på vad hon tycker yogalärare kan göra för att förbättra sin undervisning.

1. Förbered dig

Alla gör vi saker på olika sätt, och förberedelse kan vara både grundlig och utförlig men också enkel och kort. Det kan vara svårt att planera en yogaklass in i minsta detalj men det kan vara bra att förbereda sig genom att bestämma ett speciellt tema eller fokus för yogaklassen. Skapa en bild av vad det är du vill lära ut.

2. Sätt din intention
Innan din klass börjar, se till att ta ett par minuter för att grunda dig själv. Låt kroppen och sinnet komma ner i varv och börja att komma i kontakt med en djup andning. Sätt sedan din intention för klassen du ska leda, vad är det du vill förmedla? Vilken sinnesstämning är det du tillför till gruppen när du stiger in i yoga shalan?

3. Andas när du lär ut
Var medveten om din andning när du leder din yoga klass. Varje gång du ber dina elever att andas, se till att du också gör det. Det gör stor skillnad när du själv är i samma flöde som resten av klassen och ni andas i samma takt.  Det blir dessutom lättare att märka av om du håller ett stadigt och lugnt tempo när du guidar klassen genom olika asanas.

4. Känn av stämningen och våga improvisera
Oavsett hur bra man har förberett sig inför en klass, händer det ofta att man får tänka om helt. Kanske har du planerat en klass med fokus på vridningar och core när du märker att du har två gravida kvinnor i klassen. Kanske har du planerat en lugn och återhämtande klass men märker att energin i gruppen redan är låg från början och du behöver ändra fokus för att få upp energin. Var öppen för stämningen i gruppen och lägg märke till vad dina elever behöver snarare än vad de kanske vill ha.

Följ mig på Instagram som @martinadavitkova eller kolla in min blogg nouw.se/koolkarma

Previous articleVeckans yogalärare: Julia Ilke
Next articleYogisk Julkalender hjälper Stockholms hemlösa