Forskning som gjorts på Bikramyoga har visat positiva effekter såsom mindre upplevd stress, förbättrad hjärtuthållighet, bättre balans, förbättrad total glukostolerans och insulinresistens hos äldre vuxna med hög risk att utveckla metabola sjukdomar. Men frågan om huruvida det är säkert att praktisera yoga i en sådan varm och fuktig miljö har funnits kvar. För att bättre förstå hur kroppen fungerar har ett team av forskare vid University of Wisconsin undersökt detta.
Hur går en typisk Bikramyogaklass till?
Den är 90 minuter lång och består av 26 poser och 2 andningsövningar, allt utförs i 40 graders värme och med 40 procent luftfuktighet. Det är hett och svettigt, utövare blir ofta helt dränkta i svett. Läs om första gången jag provade Bikramyoga.
Detta är min egen översättning så se gärna länken till studien nedan om du vill veta detaljer och ytterligare information.
Hur gick undersökningen till?
20 till synes friska försökspersoner, sju män och 13 kvinnor, i åldrarna 28 till 67 år gamla deltog. Samtliga var vana utövare av Bikram Yoga. Alla deltagare svalde en kroppstemperatursensor och fick en hjärtpulsmätare att bära under hela yogaklassen. Kärntemperaturen (osäker på om det heter så!) mättes före klassen och sedan var 10:e minut under hela klassen och hjärtfrekvensen registrerades varje minut.
Vad visade resultatet?
De såg en stadig ökning av kroppstemperaturen och pulsen under klassen, så pass mycket att de tycker att det är alamerande och ger tre rekommendationer för att förbättra säkerheten för Bikram Yoga:
1. Förkorta klassen
2. Sänk temperaturen
3. Drick mycket vatten, innan under och efter klassen
Är du ny till bikramyoga så är det viktigt att lyssna till din kropp. För dig som lär ut Bikramyoga vill forskarna lyfta fram att vissa elever kan behöva lägga sig ner, lämna rummet eller dricka under passet (något som en del yogalärare inom bikramyoga inte vill att man ska göra).
Så, slutsatsen: Det är viktigt att lyssna på sin kropp och fylla på med vätska!
Hela studien kan du läsa på engelska här.